Rozgrzewa i jest banalnie prosty. Grzaniec z wina
Gdy na zewnątrz temperatura spada, to czas na wypróbowane sposoby na ogrzanie ciała. Najlepsze zapewniają nie tylko przyjemne ciepełko, ale również świetnie smakują. Tak jak grzaniec z wina. Jak szybko przygotować go w domu? Oto najlepsze pomysły.
Grzaniec z wina i jego tradycyjny wymiar
Co łączy wszystkie narodowości? Smaczne alkoholowe trunki, które jak nic innego ułatwiają komunikację. Ba, nawet rozwiązują języki i sprawiają, że łatwiej porozumiewamy się z osobami z innych krajów (klik).
Tradycja przygotowywania napojów alkoholowych jest kultywowana na całym świecie. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi grzaniec z wina – klasyczny zimowy napój. Nazywany także: glühwein, mulled wine, vin brulé, vino caliente, glögg, bisschopswijn, vin chaud, candola, vinho quente. W wielu miejscach na świecie w okresie zimowym bez trudu zamówimy grzane wino.
Kubki gorącego wina są serwowane w pubach, restauracjach, na domowych imprezach, a także w okresie Bożego Narodzenia. Grzaniec z wina nadaje się na chwile we dwoje, romantyczne wyjście, jak również na spotkania w większej grupie osób.
Dlaczego grzaniec z wina?
- ponieważ jest prosty w przygotowaniu,
- wystarczy kilka składników i domowa kuchenka,
- ponieważ jest smaczny,
- przepięknie pachnie, dużo lepiej niż jakakolwiek świeca zapachowa,
- rozgrzewa od stóp do głów.
Grzane wino domowej roboty
Ile czasu potrzebujesz, by przyrządzić aromatyczne, przepyszne grzane wino domowej roboty? Wystarczy dosłownie pięć minut.
Czego będziesz potrzebować?
- butelki wytrawnego czerwonego wina (najlepiej, to klasyczna wersja grzańca) lub wytrawnego białego wina (który pozwala na uzyskanie bardziej orzeźwiającego, lekkiego, delikatnego trunku), (nie muszą to być wina z górnej półki)
- świeże pomarańcze (jedna do wina i druga do dekoracji/podania)
- cynamon (3 laski cynamonu)
- goździki (6 całych goździków)
- anyż (1/4 łyżeczki)
- kardamon (w kawałkach lub zmielony)
- cukier lub miód (możesz dodać też sok owocowy)
- likier (brandy, koniak) – opcjonalnie
Do garnka wlej wino, ustaw na małym gazie. Obierz jedną pomarańczę ze skóry i pokrój w plastry, dodaj przyprawy (uwaga, ważny jest umiar!). Nie dopuść do zagotowania. Zmniejsz gaz, przykryj garnek pokrywką i wolno gotuj przez 15-30 minut. Przecedź przez sito. Na koniec posłodź cukrem lub miodem (jeśli to konieczne).
Podawaj ciepłe grzane wino w kubkach z grubymi ściankami (dzięki temu napój dłużej pozostanie ciepły). Możesz wrzucić ulubione dodatki.
Jeśli nie wypijesz od razu wszystkiego, możesz poczekać aż wino się ostudzi do temperatury pokojowej. Następnie należy je zamknąć w pojemniku (najlepiej szczelnie) i przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Zostaw komentarz