Różowa czekolada? Już wkrótce w sprzedaży!
Różowa czekolada o naturalny składzie? Bez barwników spożywczych? Właśnie powstała! Ruby”, bo tak została nazwana, powinna trafić do sprzedaży w 2018 roku. Już nie możemy się doczekać. A Wy?
Różowa czekolada powstała po latach monotonii na rynku. To już czwarty kolor, którym mogą zachwycać się miłośnicy czekolady. Dotąd można było nabywać jedynie tabliczki białe, czarne (gorzkie) i mleczne.
Rubinowa czekolada to propozycja szwajcarskiej firmy Barry Callebaut. Wynalazek został zaprezentowany 5 września w Szanghaju i wzbudził mnóstwo emocji. Nic dziwnego, kolor zachwyca, i co najważniejsze uzyskiwany jest naturalnie, a nie poprzez zmieszanie białej czekolady z barwnikami spożywczymi.
Naukowcy pracowali nad nową czekoladą w laboratoriach we Francji i Belgii przez 13 lat. Swoją przykuwającą spojrzenie barwę różowa czekolada zawdzięcza ziarnom rubinowego kakaowca uprawianego w Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, z których izoluje się proszek służący d produkcji czekolady. Dzięki temu, że puder nie traci koloru (nie wiadomo, w jaki sposób osiągnięto ten efekt), można go naturalnie utrzymać w produkcie końcowym, jakim jest czekolada.
Na nowy kolor czekolady przyszło nam czekać 80 lat, od 1930 roku, kiedy na rynku pojawiła się czekolada biała. Ruby jest z niecierpliwością oczekiwana przez smakoszy czekolady. Jej podstawowy atut to fakt, że jest wolna od sztucznych barwników i aromatów smakowych. Sama natura.
Jak smakuje różowa czekolada? Podobno owocowo-śmietankowo, z lekkim posmakiem jagód.
Różowa czekolada ma trafić do sprzedaży w przeciągu kilku-kilkunastu miesięcy. Póki co nie jest znana jej cena.
I co Wy na to?
9 komentarzy
ale czad! chętnie kupię 🙂
Widziałem w tv, trochę mnie odstraszył fakt, że jest ponoć kwaskowa. Ale z drugiej strony – zwykła czarna czekolada bez dodatków ma tyle różnych smaków…
Jeśli to kolor naturalny, to O.K.
Super! Często wykorzystuję czekoladę jako polewę do ciast, więc myślę, że różowy kolor sprawdziłby się tu idealnie.
Miła odmiana lub np. pomysł na dekorację tortu dla dziewczynki.
I to jest news dla mnie. 🙂 Bardzo cieszy fakt wykorzystania naturalnego koloru, w dobie konserwantów i sztucznych barwników to zaleta. A zapowiedź smaku tym bardziej powoduje ciekawość u mnie.
Zgadza się, u mnie muzyka ma ważne miejsce w życiu i każdym dniu właściwie.
Pozdrawiam!
super 🙂 jestem bardzo ciekawa smaku tej czekolady 🙂
Jestem miłośniczką czekolady, ale ostatnio sięgam po nie niezwykle rzadko, przez duży poziom laktozy, który się w niej znajduje (preferuję mleczne). Takiej na pewno jednak nie odmówię i jeśli cena będzie rozsądna – postaram się zakupić choć tabliczkę 🙂
Jestem ciekawa jej smaku, chociaż.. nie znoszę czekolady 😉
Jako wielbicielka czekolady na pewno kupie pod jednym warunkiem. Jeśli rzeczywiście jest z naturalnych składników.