Główne menu

Różowa czekolada? Już wkrótce w sprzedaży!

Różowa czekolada o naturalny składzie? Bez barwników spożywczych? Właśnie powstała! Ruby”, bo tak została nazwana, powinna trafić do sprzedaży w 2018 roku. Już nie możemy się doczekać. A Wy?

Różowa czekolada powstała po latach monotonii na rynku. To już czwarty kolor, którym mogą zachwycać się miłośnicy czekolady. Dotąd można było nabywać jedynie tabliczki białe, czarne (gorzkie) i mleczne.

różowa czekolada

Rubinowa czekolada to propozycja szwajcarskiej firmy Barry Callebaut. Wynalazek został zaprezentowany 5 września w Szanghaju i wzbudził mnóstwo emocji. Nic dziwnego, kolor zachwyca, i co najważniejsze uzyskiwany jest naturalnie, a nie poprzez zmieszanie białej czekolady z barwnikami spożywczymi.

Naukowcy pracowali nad nową czekoladą w laboratoriach we Francji i Belgii przez 13 lat. Swoją przykuwającą spojrzenie barwę  różowa czekolada zawdzięcza ziarnom rubinowego kakaowca uprawianego w Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, z których izoluje się proszek służący d produkcji czekolady. Dzięki temu, że puder nie traci koloru (nie wiadomo, w jaki sposób osiągnięto ten efekt), można go naturalnie utrzymać w produkcie końcowym, jakim jest czekolada.

Na nowy kolor czekolady przyszło nam czekać 80 lat, od 1930 roku, kiedy na rynku pojawiła się czekolada biała. Ruby jest z niecierpliwością oczekiwana przez smakoszy czekolady. Jej podstawowy atut to fakt, że jest wolna od sztucznych barwników i aromatów smakowych. Sama natura.

Jak smakuje różowa czekolada? Podobno owocowo-śmietankowo, z lekkim posmakiem jagód. 

Różowa czekolada ma trafić do sprzedaży w przeciągu kilku-kilkunastu miesięcy. Póki co nie jest znana jej cena.

I co Wy na to?

    9 komentarzy

  • mojamalakuchnia

    ale czad! chętnie kupię 🙂

  • RademenesII

    Widziałem w tv, trochę mnie odstraszył fakt, że jest ponoć kwaskowa. Ale z drugiej strony – zwykła czarna czekolada bez dodatków ma tyle różnych smaków…

  • jotka

    Jeśli to kolor naturalny, to O.K.

  • Igomamah

    Super! Często wykorzystuję czekoladę jako polewę do ciast, więc myślę, że różowy kolor sprawdziłby się tu idealnie.
    Miła odmiana lub np. pomysł na dekorację tortu dla dziewczynki.

  • Mozaika Rzeczywistośći

    I to jest news dla mnie. 🙂 Bardzo cieszy fakt wykorzystania naturalnego koloru, w dobie konserwantów i sztucznych barwników to zaleta. A zapowiedź smaku tym bardziej powoduje ciekawość u mnie.

    Zgadza się, u mnie muzyka ma ważne miejsce w życiu i każdym dniu właściwie.

    Pozdrawiam!

  • Julka

    super 🙂 jestem bardzo ciekawa smaku tej czekolady 🙂

  • Elf Naczi

    Jestem miłośniczką czekolady, ale ostatnio sięgam po nie niezwykle rzadko, przez duży poziom laktozy, który się w niej znajduje (preferuję mleczne). Takiej na pewno jednak nie odmówię i jeśli cena będzie rozsądna – postaram się zakupić choć tabliczkę 🙂

  • Matka na Szczycie

    Jestem ciekawa jej smaku, chociaż.. nie znoszę czekolady 😉

  • Greenelka

    Jako wielbicielka czekolady na pewno kupie pod jednym warunkiem. Jeśli rzeczywiście jest z naturalnych składników.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>