Sałatka jarzynowa – ciekawe dodatki, które całkowicie zmieniają smak
Sałatka jarzynowa, nazywana również warzywną jest szczególnie popularna. Chętnie ją przygotowujemy na święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia. Teoretycznie każdy ją zna. Nic skomplikowanego. Okazuje się jednak, że tylko pozornie. W każdym domu sałatka jarzynowa może smakować inaczej. Mimo że bazuje na tych
samych składnikach, to smak uzależniony jest od dodatków. One mogą dość mocno zmienić finalny odbiór tego popularnego dania.
Jakie warzywa do sałatki jarzynowej?
Niektórzy przygotowują sałatkę warzywną z ziemniaków, marchewek, ogórków kiszonych, jajek, groszku, czasami kukurydzy. Inni mieszają ziemniaki, marchewki, jajka, do tego dodają ugotowaną i pokrojoną pietruszkę, selera, kawałek pora (lub cebulę – która jednak uznawana jest za dość ryzykowny dodatek z uwagi na szybkie psucie) oraz jabłko (Karol Okrasa poleca karmelizowane jabłko). Od tego, jakie warzywa i inne dodatki użyjemy do przyrządzania sałatki zależy jej finalny smak.
Jarzynowa może mieć dość łagodny smak. Może mieć też bardziej zdecydowany „charakter”. Świetna wiadomość jest taka, że każdy może ją przyrządzić dokładnie tak, jak lubi!
Sałatka jarzynowa i musztarda
Masz problem z doprawieniem sałatki jarzynowej? Koniecznie sięgnij po musztardę, która doda pikanterii i wyrazistości warzywom. Wystarczą dwie łyżeczki musztardy na dużą miskę sałatki.
Sok z ogórków kiszonych
Niektórzy do sałatki jarzynowej dodają odrobinę soku ze słoika po ogórkach kiszonych. W ten sposób dbają o to, żeby uzyskać mocniej wyrazisty smak.
Sałatka jarzynowa z gotowanym mięsem lub kiełbasą
Są też tacy, którzy chcąc nieco odmienić smak tradycyjnej sałatki warzywnej, dodają do niej gotowane mięso lub ulubioną kiełbasę pokrojoną w kostkę. Nie będzie to już co prawda danie jarskie, ale na pewno zaskakujące. Nieco mniej tradycyjne, ale na pewno równie smaczne.
Fasola
A gdyby tak dodać do sałatki warzywnej fasolę? To dobry pomysł, który uatrakcyjnia znane danie. Można dodać fasolę do składników lub zastąpić fasolą na przykład groszek.
Grzyby
Innym ciekawym dodatkiem do tradycyjnej sałatki jarzynowej są marynowane grzyby. Zapewnią one nie tylko piękny aromat, ale również niesamowity smak. Jakie grzyby dodać? Tu oczywiście mamy wybór, najlepsze wydaje się, że będą – borowiki czy kurki – wszystko uzależnione jest od naszych preferencji.
Nie sam majonez
W sałatce jarzynowej ważna jest ilość majonezu. Nie powinno być go za mało, ani za dużo, co jest raczej oczywiste. Warzywa nie mają pływać w majonezie. Majonez ma je tylko sklejać i otaczać. Niektórzy zamiast samego majonezu (najlepiej domowej roboty) decydują się na połączenie śmietany i majonezu, co sprawia, że sałatka jest lżejsza i w opinii niektórych smaczniejsza. Są też tacy, co polecają w ogóle zrezygnować z majonezu i zastąpić go śmietaną w połączeniu z musztardą.
Zostaw komentarz