Główne menu

Sałatka z brokułem – 5 najlepszych propozycji

Sałatka daje wiele możliwości, zarówno pod kątem doboru składników, jak i wartości odżywczych. Można ją komponować z tego, co mamy pod ręką, przemycając do niej świeże warzywa a nawet owoce. Sałatka dobrze smakuje na słodko, ostro, w wydaniu lekkim, delikatnym lub bardzo sycącym. Dzisiaj w roli głównej brokuł, bo jest to warzywo o wielkiej mocy. Sałatka z brokułem poleca się w 5 odsłonach. Którą wybierasz?

sałatka z brokułem

Brokuł i jego właściwości

Brokuły są niskokaloryczne. Dostarczają cennego białka oraz wartościowych witamin takich, jak: witamina A, C, K, B1, B2 i PP. Warto je jeść ze względu na obecność wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu i siarki.

Wykazano, że brokuły mogą zmniejszać stany zapalne występujące w organizmie i odpowiedzialne za wiele chorób. Za sprawą silnego przeciwutleniacza, który zawierają, mają działanie antynowotworowe. Ponadto mogą wspomagać obniżanie wysokiego ciśnienia krwi oraz leczenie wrzodów.

Sałatka z brokułem. Prosta i smaczna

Brokuł ugotuj na parze. Na patelni zarumień garść ziaren słonecznika. Ulubiony ser pokrój w grube kwadraciki. Wszystko połącz z majonezem. Możesz dodać kawałki usmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę, szczypiorek lub inne ulubione dodatki. Smacznego.

Sałatka z brokułem i jajkiem

Z brokułem dobrze komponuje się też jajko ugotowane na twardo. Główkę dzielimy na różyczki, gotujemy na parze przez około 7 minut, dodajemy jajko pokrojone na kawałki, poszarpane listki sałaty lodowej i odsączoną z wody kukurydzę. Dodajemy majonez (możemy podkreślić jego smak, dodając dodatkowo dwie łyżki musztardy). Wszystko mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka brokułowa z migdałami

Będziemy potrzebować:

  • 1 brokuł
  • 3 łyżki dobrej oliwy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 filiżanki suszonej żurawiny
  • 1/2 filiżanki migdałów
  • sól i pieprz do smaku.

Ugotuj brokuł na parze. Rozmieszaj w misce oliwę, ocet, musztardę, syrop klonowy, sól i majonez. Dodaj brokuł, żurawinę i wymieszaj. Podsmaż brokuły skropione syropem klonowym na patelni, wrzuć do sałatki.

Sałatka brokułowa z boczkiem

Do przygotowania tej sałatki będziemy potrzebować:

  • 1 brokuł
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • dwie łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy

Zblanszuj podzielone na różyczki kawałki brokułu. Odcedź, przełóż na ręcznik papierowy, by osuszyć warzywo. Drobno pokrojony boczek usmaż na brązowo na patelni. Pokrój pomidory, usuwając pestki, szczypiorek posiekaj.  Wymieszaj wszystko w misce, dodaj sos stworzony na bazie oliwy, musztardy i octu winnego.

Warstwowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Ugotuj torebkę brązowego ryżu. Filet z kurczaka usmaż w ulubionych przyprawach. Na dno przezroczystej salaterki wysyp ryż, kolejno warstwę majonezu, ułóż usmażonego kurczaka, następnie różyczki ugotowanego na parze brokułu, kolejno znowu warstwę majonezu i pokrojonego w kawałki pomidora. Na koniec przykryj różyczkami brokułu.

I to tyle. To bardzo pożywna i pięknie prezentująca się na stole, kolorowa sałatka.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>