Główne menu

4 doskonałe sałatki z surowym brokułem

Brokuł to warzywo o niezwykłych właściwościach. Ma mnóstwo składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przede wszystkim chroni przed nowotworami, co wykazano w wielu badaniach. Najzdrowszy jest oczywiście umiejętnie przygotowany. Co ciekawe można go jeść również na surowo, zachowując wszystkie właściwości. Warto spróbować! Oto 4 pomysły na doskonałe sałatki z surowym brokułem.

sałatki z surowym brokułem

Sałatka z surowym brokułem marynowanym

Pierwsza propozycja jest najbardziej czasochłonna. Warto jednak ją wypróbować.

Myjemy brokuła i kroimy go na drobne kawałeczki. Wkładamy do pojemnika z przykrywką.

Przygotowujemy marynatę – do miski wlewamy 7 łyżek oleju (lub oliwy z oliwek), dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego. Następnie wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Na koniec dodajemy 1 łyżkę musztardy, wszystko dokładnie mieszamy. Gotową marynatą polewamy brokuły,w taki sposób, by każdy kawałek brokuła był namoczony. Brokuły przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc, ewentualnie 7-8 godzin.

Wyciągamy pojemnik z brokułami z lodówki. Po zamarynowaniu brokuły powinny być smaczne, o wyrazistym smaku i chrupiące.

Przekładamy brokuły do miseczki, dodajemy pomidorki koktajlowe, fetę i wszystko dobrze mieszamy. Sałatka gotowa. Jest smaczna, doskonała, bez dodatkowych przypraw.

Sałatka z surowym brokułem i jabłkiem

Kolejny ciekawy przepis łączy smak brokuła, jabłka, czerwonej papryki i ziaren słonecznika.

Drobno kroimy różyczki brokuła, bez nóżek. Można go też zetrzeć na tarce o większych oczkach. Następnie kroimy świeżą czerwoną paprykę, dodajemy pokrojone jabłko. Wsypujemy słonecznik, wszystko dokładnie mieszamy, łącząc.

Przygotowujemy dressing: 25 gramów oleju lub oliwy z oliwek (5 dużych łyżek), 15 gramów octu jabłkowego (3 duże łyżki), dodajemy łyżeczkę miodu i półtora łyżeczki musztardy. Wszystko mieszamy, dodajemy płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zalewamy tak przygotowanym dressingiem sałatkę. I możemy zabierać się za jedzenie. 🙂

Sałatka z surowego brokuła i rzodkiewki

Ciekawy przepis łączący smak kalafiora i brokuła na surowo, z dodatkiem rzodkiewki.

Warzywa myjemy. I drobno kroimy. Brokuła i kalafiora możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i wrzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek majonezu (lub śmietany).

Co zyskujemy? Ciekawą, chrupiącą i zdrową sałatkę. Idealny dodatek do mięs z grilla czy po prostu do klasycznego obiadu.

Sałatka z surowym brokułem i jajkiem

Brokuły doskonale smakują z jajkami. Warto zatem połączyć drobno pokrojonego surowego brokuła z ugotowanym na twardo jajkiem. By wzbogacić smak, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę (jeden pęczek). Siekamy drobno szczypiorek – dodajemy. Mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Wszystko starannie mieszamy.

Wypróbuj też 3 niezawodne przepisy na sałatki z surowym kalafiorem.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>