Sezam w kuchni: warto go mieć!
Często zapominamy o nasionach w kuchni, całkiem niesłusznie: mimo że niewielkie, są cennym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych, minerałów i witamin. Dlatego warto je brać pod uwagę w trakcie przygotowywania posiłków, nie od święta, ale na co dzień.
Sezam już od czasów starożytnych uważany jest za pokarm bogów…Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że jest łatwo przyswajalny.
Nasiona sezamu
Nasiona sezamu, które kupimy w dobrym sklepie, są powszechnie znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Są cennym źródłem minerałów takich, jak wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, selen. Dodatkowo sezam dostarcza ważnych witamin: A, B, PP, E. Zawiera również sezamol, który jest ważnym przeciwutleniaczem, pozwalającym na zachowanie młodości na dłużej.
Jak włączyć sezam do kuchni?
Najprościej w formie oleju. Jednak są również inne możliwości. Można przygotować lub kupić pastę sezamową, wybrać masło lub posypać sezamem przygotowane posiłki. Najlepiej przyswajalne są jednak ziarenka w postaci wstępnie obrobionej, w całości są ciężkostrawne.
Sezam można użyć do surówek, sałatek, sosów i zup, jako zagęszczacz do sosów świetnie sprawdza się pasta sezamowa. Idealnie sprawdza się również w domowym chlebie oraz jako składnik dressingu. Nadaje się do wypieków słodkich i słonych.
8 korzyści dla zdrowia – jedz sezam
- zdrowe serce – sezam zawiera sezaminę i sezamolinę, które obniżają ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Poza tym pracę układu krwionośnego usprawniają nienasycone kwasy tłuszczowe.
- zapobieganie migrenom – regularnie zjadany sezam pomaga zmniejszyć problem z bólem głowy i zawrotami.
- poprawa zdolności intelektualnych – za sprawą witaminy E oraz lecytyny i działaniu antyoksydacyjnemu sezam usprawnia pracę układu nerwowego, a dodatkowo poprawia zdolności koncentracji.
- pomoc przy przekwitaniu – sezam jest polecany na okres klimakterium, bo pomaga radzić sobie z jego negatywnymi symptomami.
- piękna skóra – sezam zapobiega chorobom skóry i pozwala utrzymać ją piękną i zdrową. Chroni również przed negatywnym działaniem promieni UV, zwiększając barierę ochronną naskórka.
- zdrowy układ oddechowy – wysoka zawartość magnezu sprzyja układowi oddechowemu, zapobiega zapaleniom płuc.
- wzmocnienie kości – sezam ma pozytywny wpływ na układ kostny. Bogata zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy.
Komentarz ( 1 )
Bardzo lubię sezamki, to też się liczy?