Główne menu

Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?

W każdym większym sklepie półki uginają się od dyń. W sprzedaży są większe i małe warzywa, liczne odmiany, które zachęcają nas do zakupów. Okazuje się, że z pomarańczowej sporej kuli przygotujemy masę smakołyków: na słodko i słono. Dynię możemy podać na obiad, podwieczorek, zakąskę. Świetnie nadaje się również do zaprawiania.

dynia

Ciasto dyniowe przepis

  • 3 jajka (oddzielamy białka od żółtka)
  • 0,5 miarki cukru
  • 0,33 miarki skrobi kukurydzianej
  • 0,25 miarki mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg puree z dyni
  • 60 ml rumu
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

Jak przygotować puree z dyni? dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia formę o śr. 23 cm. Ucieramy żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Dodajemy skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Mieszamy dynię, rum i skórkę pomarańczową. Ubijamy białko na sztywną pianę – wmieszamy do wcześniej przygotowanej masy, żeby ją rozrzedzić, a potem mieszamy resztę. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 45 – 60 min.
Podawać ciepłe ciasto (nie za gorące) z ubitą śmietaną, np. cynamonową.

Placuszki z dyni – przepis

  • około 60 dag miąższu z dyni
  • 2 jajka
  • 15 dag lub więcej mąki, by związać ciasto
  • szczypta soli
  • cukier do posypania

Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajko i mąkę, tak by uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron. Podawać z cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

Babeczki dyniowe – przepis

 

Babeczki z dynią

Babeczki z dynią

  • 230 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa.

Następnie dodajemy po kolei jajka i mieszamy na jednolitą masę.

Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii mieszamy w jednym naczyniu, a mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon przesewamy do drugiego.

Dodajemy do masy maślanej, na zmianę składniki mokre i składniki suche. Miksujemy do dokładnego połączenia.

Ciasto przekładamy do foremek do ¾ wysokości.

Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 30 – 35 minut.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>