Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?
W każdym większym sklepie półki uginają się od dyń. W sprzedaży są większe i małe warzywa, liczne odmiany, które zachęcają nas do zakupów. Okazuje się, że z pomarańczowej sporej kuli przygotujemy masę smakołyków: na słodko i słono. Dynię możemy podać na obiad, podwieczorek, zakąskę. Świetnie nadaje się również do zaprawiania.
Ciasto dyniowe przepis
- 3 jajka (oddzielamy białka od żółtka)
- 0,5 miarki cukru
- 0,33 miarki skrobi kukurydzianej
- 0,25 miarki mąki kukurydzianej
- 0,5 kg puree z dyni
- 60 ml rumu
- skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
Jak przygotować puree z dyni? dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia formę o śr. 23 cm. Ucieramy żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Dodajemy skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Mieszamy dynię, rum i skórkę pomarańczową. Ubijamy białko na sztywną pianę – wmieszamy do wcześniej przygotowanej masy, żeby ją rozrzedzić, a potem mieszamy resztę. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 45 – 60 min.
Podawać ciepłe ciasto (nie za gorące) z ubitą śmietaną, np. cynamonową.
Placuszki z dyni – przepis
- około 60 dag miąższu z dyni
- 2 jajka
- 15 dag lub więcej mąki, by związać ciasto
- szczypta soli
- cukier do posypania
Miąższ dyni zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajko i mąkę, tak by uzyskać gęste ciasto naleśnikowe. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Smażyć na oleju z obu stron. Podawać z cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.
Babeczki dyniowe – przepis
- 230 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa.
Następnie dodajemy po kolei jajka i mieszamy na jednolitą masę.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii mieszamy w jednym naczyniu, a mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon przesewamy do drugiego.
Dodajemy do masy maślanej, na zmianę składniki mokre i składniki suche. Miksujemy do dokładnego połączenia.
Ciasto przekładamy do foremek do ¾ wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 30 – 35 minut.
Zostaw komentarz