Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?
Ciasto dyniowe z nutellą
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej lub innej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka purée z dyni
- 2 jajka
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 4 lub 8 łyżeczek Nutelli
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, olej, wodę, puree z dyni i jajka.
Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej keksówki. Na wierzch ciasta kładziemy 4 łyżki nutelli i mieszamy ją delikatnie z ciastem okrężnymi ruchami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy w formie.
Chleb dyniowy
A może tak upiec chleb z dyni?

Przygotowanie puree z dyni
Będziemy potrzebować na małą keksówkę:
- 300 g mąki,
- 150 g puree z dyni,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki pestek dyni
Wszystkie składniki poza mlekiem mieszamy w misce. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do ciasta. Mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto.Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to trwać od 1 do 2 godzin).
Następnie ponownie zagniatamy ciasto. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni na opcji góra-dół. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.
Zostaw komentarz