Główne menu

Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?

Ciasto dyniowe z nutellą

Składniki:

  • SONY DSC1 3/4 szklanki mąki pszennej lub innej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 lub 8 łyżeczek Nutelli

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, olej, wodę, puree z dyni i jajka.

Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do dwóch małych lub jednej dużej keksówki. Na wierzch ciasta kładziemy 4 łyżki nutelli i mieszamy ją delikatnie z ciastem okrężnymi ruchami.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy w formie.

Chleb dyniowy

A może tak upiec chleb z dyni?

Przygotowanie puree z dyni

Przygotowanie puree z dyni

Będziemy potrzebować na małą keksówkę:

  • 300 g mąki,
  • 150 g puree z dyni,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki pestek dyni

Wszystkie składniki poza mlekiem mieszamy w misce. Mleko delikatnie podgrzewamy i dolewamy do ciasta. Mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto.Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (może to trwać od 1 do 2 godzin).

Następnie ponownie zagniatamy ciasto. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wkładamy ciasto i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni na opcji góra-dół. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Studzimy.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>