Główne menu

Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?

Frytki z dyni przepis

A gdyby tak przygotować frytki z dyni – smaczne i chrupiące?

Przepis jest bardzo prosty. Będziemy potrzebować

1/2 dyni Hokkaido
przyprawę do frytek
1 łyżkę oliwy z oliwek

Dynie kroimy w paseczki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć lekko potrząsając patelnią od czasu do czasu. Można jeść na ciepło i zimno.

Dynia w occie

Świetny smak dyni możemy zachować na dłużej, zaprawiając ją na zimę.

Na około osiem półlitrowych słoików będziemy potrzebować:

  • około 2-2,5 kg dyni,
  • 3 litry wody,
  • 500 ml octu,

Lukier:

  • 2,5 szklanki cukru,
  • 2,5 litra wody,
  • ok. 16 goździków,
  • pół łyżki soli.

Obraną i umytą dynię oczyszczamy z nasion i miękkiego miąższu. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą z octem. Tak zostawiamy na około 24 godziny.

Następnie wylewamy miksturę octową i gotujemy lukier i dodajemy dynię. Gotujemy do momentu zeszklenia dyni (aż zmieni ona kolor na bardziej wyrazisty).

Dynię wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie słoiki kładziemy do góry dnem.

 

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>