Sezon na dynię – co możesz wyczarować z jesiennego warzywa?
Frytki z dyni przepis
A gdyby tak przygotować frytki z dyni – smaczne i chrupiące?
Przepis jest bardzo prosty. Będziemy potrzebować
1/2 dyni Hokkaido
przyprawę do frytek
1 łyżkę oliwy z oliwek
Dynie kroimy w paseczki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć lekko potrząsając patelnią od czasu do czasu. Można jeść na ciepło i zimno.
Dynia w occie
Świetny smak dyni możemy zachować na dłużej, zaprawiając ją na zimę.
Na około osiem półlitrowych słoików będziemy potrzebować:
- około 2-2,5 kg dyni,
- 3 litry wody,
- 500 ml octu,
Lukier:
- 2,5 szklanki cukru,
- 2,5 litra wody,
- ok. 16 goździków,
- pół łyżki soli.
Obraną i umytą dynię oczyszczamy z nasion i miękkiego miąższu. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą z octem. Tak zostawiamy na około 24 godziny.
Następnie wylewamy miksturę octową i gotujemy lukier i dodajemy dynię. Gotujemy do momentu zeszklenia dyni (aż zmieni ona kolor na bardziej wyrazisty).
Dynię wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie słoiki kładziemy do góry dnem.
Zostaw komentarz