Sól himalajska właściwości, o których najprawdopodobniej nie wiesz
Mówi się, że sól jest niezdrowa, że należy ją ograniczyć do minimum. To prawda, ale tylko częściowo.
Niezdrowa – jest przetworzona, rafinowana biała sól, która odpowiedzialna jest za wiele chorób przewlekłych. Sól w czystej postaci, taka jak sól himalajska, ma niezwykłe właściwości. Różowe kryształki są ważnym źródłem minerałów i cennych pierwiastków.
Sól himalajska właściwości- najczystsza forma soli z gór
Sól himalajska pochodzi z pasma gór rozchodzących się po terenie kilku państw Azji – Chin, Nepalu, Pakistanu, Afganistanu, Indii.
Kilka set milionów lat temu (około 250 milionów lat temu) właśnie tutaj w górach powstała sól himalajska z soli morskiej pokrytej na wiele lat przez lawę, śnieg i lód, gdzie była chroniona przed zanieczyszczeniami i negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.
Sól himalajska jest zdecydowanie lepszą opcją od soli rafinowanej, która została pozbawiona wszystkich składników – oprócz sodu i chlorków (97,5% to chlorek sodu i 2,5% substancje chemiczne – sorbentyny, cukry), została chemicznie oczyszczona i podgrzana do wysokiej temperatury, co sprawia, że nie jest odbierana jako coś naturalnego, ale chemiczny „najeźdźca”, z którym organizm nie bardzo wie, co zrobić.
Ponadto na sól rafinowaną stosuje się środek przeciw zbrylowaniu, z którym nasz układ pokarmowy nie może sobie poradzić, tworzą się struktury trudne do trawienia.
Jest coś jeszcze – do soli rafinowanej dodaje się jod, który jest mniej wartościowy od naturalnej jego formy i jego pochodzenie syntetyczne sprawia, że trudno się wchłania.
Organizm nie jest w stanie pozbyć się soli rafinowanej w naturalny sposób, co skutkuje podrażnieniem tkanek, zbieraniem się wody w organizmie i podnoszeniem ciśnienia krwi. Skutkiem są również: cellulit, reumatyzm, zapalenie stawów, dna moczanowa, problemy z nerkami i kamieniami pęcherzyka żółciowego.
Różowe złoto Himalajów
Sól himalajska właściwości ma niezwykłe. Jest bogata w ważne minerały i witaminy, które powstały przez wiele lat dzięki zasadzie synergii.
Dostarcza sodu, nie musi być wzbogacona w ten składnik, bo posiada go w swojej naturalnej formie. Poza tym jest źródłem 84 naturalnych minerałów i pierwiastków występujących w organizmie ludzkim między innymi: siarczanów magnezu, wapnia, potasu, boranu, fluorku.
Sól himalajska: właściwości zdrowotne
Dzięki naturalnej, w 100% nieskażonej formie sól himalajska ma niezwykłe właściwości. Udowodniono, że:
- sprzyja zachowaniu równowagi elektrolitowej,
- jest naturalnie antybakteryjna,
- zwiększa nawilżenie,
- chroni przed utratą wody,
- zapewnia utrzymywanie zdrowego poziomu cukru we krwi,
- sprzyja zachowaniu równowagi alkalicznej,
- zapobiega bolesnym skurczom mięśni,
- pomaga w prawidłowym zachowaniu metabolizmu,
- pomaga jelitom wchłaniać ważne substancje odżywcze,
- poprawia krążenie,
- wspomaga usuwanie toksyn,
- wzmacnia kości,
- wspiera zdrowie układu oddechowego,
- pomaga zachować niższe ciśnienie krwi,
- wzmacnia zatoki,
- niektóre źródła wskazują, że spowalnia starzenie a nawet zwiększa libido.
Czy zatem warto?
Wszystkie aktualne badania wskazują, że tak – sól himalajska jest najlepszym produktem, który pozwoli nam uzyskać oczekiwany smak potraw.
P.S. Sól himalajska znajduje świetne zastosowanie jako naturalny kosmetyk…Ale o tym innym razem.
8 komentarzy
Używam tylko takiej soli, przerzuciłam się na himalajską ponad rok temu i na pewno już nie wrócę do innej
A gdzie ją kupujesz?
Bo właśnie niedawno o niej usłyszałam, szukałam w sklepach i jakoś w ręce mi nie wpadła
Mimo wszystko to w dalszym ciągu większość to nasze zwykłe, poczciwe NaCl z niewielką domieszką minerałów. I choć sama stosuję – nie mam złudzeń, że jest zdrowa
Od wielu lat w mojej kuchni,polecam
Polecam sól himalajską, mam, używam i nigdy już nie wrócę do zwykłej soli
Morska, kamienna, himalajska a owszem
Taka sól w kopalni w Kłodawie. Polecam wycieczkę 600m pod ziemię.
Polecam