Surowe ciasto – zdrowsza alternatywa?
Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta. Większość bazuje na mące, jajkach, dodatkach i wymaga pieczenia. Są też jednak inne, mniej oczywiste takie jak surowe ciasta: dużo zdrowsze, bardziej sycące i pozbawione wielu alergenów – mleka krowiego czy glutenu. Większość przygotowuje się bez cukru. Są proste w przyrządzaniu, jednak niestety droższe. Warto od czasu do czasu przygotować surowe ciasto, bo zamiast pustych kalorii, dostarczymy mnóstwo wartościowych składników, witamin i mikroelementów. Oto dwa ciekawe przepisy do wypróbowania.
Surowe ciasto Snickers
Pierwsza warstwa:
1 szklanka orzeszków ziemnych (mogą być solone)
1/2 szklanki daktyli
1/4 szklanki kakao
1 łyżka miodu
Druga warstwa:
1,5 szklanki nerkowców moczonych w wodzie przez 4-5 godzin
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
5 łyżek mleka migdałowego
Trzecia warstwa:
1,5 szklanki daktyli– wcześniej namoczonych
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego
200 gramów gorzkiej czekolady
kilka orzechów ziemnych do posypania
Zmiksuj razem orzeszki ziemne, daktyle, kakao i miód. Dokładnie wymieszaj do momentu aż uzyskasz plastyczną, łatwą w formowaniu konsystencję. Wyłóż ciasto na blaszkę i spłaszcz, włóż do zamrażalnika.
Umieść w blenderze nerkowce z masłem orzechowym, miodem i mlekiem migdałowym. Mieszaj około 7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyjmij pojemnik z zamrażalnika, wyłóż drugą warstwę i wygładź, wstaw ponownie do zamrażalnika.
Odcedź daktyle, umieść w blenderze, dodaj wodę, wanilię, masło orzechowe i sól. Dokładnie zmiksuj. Wyłóż na poprzednie masy.
Na koniec rozpuść czekoladę, polej nią ciasto i posyp orzeszkami. Dobrze schłódź. Smacznego!
Surowe ciasto malinowe
Nieco mniej skomplikowany jest poniższy przepis na surowe ciasto malinowe. Wystarczy 30 minut, by przygotować smaczny i zdrowy deser. Do dzieła!
Warstwa migdałowa (migdały można zastąpić również orzechami włoskimi)
1,5 szklanki grubo mielonych migdałów
1/8 szklanki syropu klonowego lub miodu oraz 2 łyżki dodatkowo
skórka z jednej cytryny
Malinowy krem z nerkowców
2,5 szklanki nerkowców namoczonych w wodzie przez 3-4 godziny
3 szklanki malin (można wykorzystać jagody, borówki, itd, także mrożone)
1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
Wyłóż spód blaszki papierem do pieczenia. Połącz blenderem migdały, miód/syrop klonowy i skórkę z cytryny. Następnie przełóż na blaszkę i dobrze wyrównaj. Włóż do lodówki na około pół godziny.
Następnie zmiksuj maliny, przełóż do miski. Zmiksuj wcześniej namoczone i odcedzone nerkowce. Miksuj aż do momentu otrzymania gładkiego kremu. Jeśli otrzymasz zbyt gęstą formułę, dodaj łyżkę wody, w której moczyły się nerkowce. Maksymalnie można dodać 10 łyżek.
Wyłóż warstwę na blaszkę. Dobrze schłódź.
Zostaw komentarz