Główne menu

Surowe ciasto – zdrowsza alternatywa?

Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta. Większość bazuje na mące, jajkach, dodatkach i wymaga pieczenia. Są też jednak inne, mniej oczywiste takie jak surowe ciasta: dużo zdrowsze, bardziej sycące i pozbawione wielu alergenów – mleka krowiego czy glutenu. Większość przygotowuje się bez cukru. Są proste w przyrządzaniu, jednak niestety droższe. Warto od czasu do czasu przygotować surowe ciasto, bo zamiast pustych kalorii, dostarczymy mnóstwo wartościowych składników, witamin i mikroelementów. Oto dwa ciekawe przepisy do wypróbowania.

Surowe ciasto Snickers

surowe ciasto

Pierwsza warstwa:

1 szklanka orzeszków ziemnych (mogą być solone)
1/2 szklanki daktyli
1/4 szklanki kakao
1 łyżka miodu

Druga warstwa:

1,5 szklanki nerkowców moczonych w wodzie przez 4-5 godzin
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
5 łyżek mleka migdałowego

Trzecia warstwa:
1,5 szklanki daktyli– wcześniej namoczonych
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego

200 gramów gorzkiej czekolady
kilka orzechów ziemnych do posypania

Zmiksuj razem orzeszki ziemne, daktyle, kakao i miód. Dokładnie wymieszaj do momentu aż uzyskasz plastyczną, łatwą w formowaniu konsystencję. Wyłóż ciasto na blaszkę i spłaszcz, włóż do zamrażalnika.

Umieść w blenderze nerkowce z masłem orzechowym, miodem i mlekiem migdałowym. Mieszaj około 7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyjmij pojemnik z zamrażalnika, wyłóż drugą warstwę i wygładź, wstaw ponownie do zamrażalnika.

Odcedź daktyle, umieść w blenderze, dodaj wodę, wanilię, masło orzechowe i sól. Dokładnie zmiksuj. Wyłóż na poprzednie masy.

Na koniec rozpuść czekoladę, polej nią ciasto i posyp orzeszkami. Dobrze schłódź. Smacznego!

Surowe ciasto malinowe

Nieco mniej skomplikowany jest poniższy przepis na surowe ciasto malinowe. Wystarczy 30 minut, by przygotować smaczny i zdrowy deser. Do dzieła!

Warstwa migdałowa (migdały można zastąpić również orzechami włoskimi)

1,5 szklanki grubo mielonych migdałów
1/8 szklanki syropu klonowego lub miodu oraz 2 łyżki dodatkowo
skórka z jednej cytryny

Malinowy krem z nerkowców

2,5 szklanki nerkowców namoczonych w wodzie przez 3-4 godziny
3 szklanki malin (można wykorzystać jagody, borówki, itd, także mrożone)
1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu

Wyłóż spód blaszki papierem do pieczenia. Połącz blenderem migdały, miód/syrop klonowy i skórkę z cytryny. Następnie przełóż na blaszkę i dobrze wyrównaj. Włóż do lodówki na około pół godziny.

Następnie zmiksuj maliny, przełóż do miski. Zmiksuj wcześniej namoczone i odcedzone nerkowce. Miksuj aż do momentu otrzymania gładkiego kremu. Jeśli otrzymasz zbyt gęstą formułę, dodaj łyżkę wody, w której moczyły się nerkowce. Maksymalnie można dodać 10 łyżek.

Wyłóż warstwę na blaszkę. Dobrze schłódź.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>