Inf. prasowa Świderki, muszelki, a może kokardki? Jaki jest Twój ulubiony makaron?
Wszelkiego rodzaju makarony są bardzo popularne we Włoszech, lecz i w Polsce od dawna rządzą na talerzach. Nic dziwnego: jest źródłem węglowodanów w naszej diecie, gotuje się go zaledwie kilkanaście minut i można z niego przyrządzić przepyszne dania. Jaki jest Twój ulubiony makaron?
Jak wybrać makaron? Jaki makaron jest dobry?
Rodzajów makaronu jest mnóstwo – a każdy może być wspaniałym daniem lub dodatkiem. Zanim weźmiesz paczkę ze sklepowej półki, upewnij się, że nie jest on połamany. Świeży makaron ma jasnożółty lub kremowy kolor, bez żadnych przebarwień czy plamek.
Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest makaron z pszenicy durum, która słynie ze swoich wartości odżywczych. Charakteryzuje go niski indeks glikemiczny i zawartość luteiny. Informacja dla makaronowych koneserów – makaronu z pszenicy durum nie trzeba po gotowaniu hartować zimną wodą!
Makarony – każdy inny, każdy pyszny!
Makarony różnią się nie tylko nazwą, lecz przede wszystkim kształtem, wielkością, zgięciem, rodzajem nacięcia, kolorem i twardością. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje o najlepszych rodzajach makaronów marki Firenze.
Spaghetti
Spaghetti jest chyba najpopularniejszym w naszym kraju rodzajem makaronu. Może być produkowany z mąki pszennej lub z mąk smakowych, ale najsmaczniejszy jest ten z mąki durum.
Makaron po ugotowaniu powinien być sprężysty i się nie kleić. Krągłe, długie i cienkie nitki świetnie smakują z sosami – najczęściej spaghetti podajemy z sosem bolońskim, neapolitańskim lub carbonara.
Kolanka
Kolanka – jak sama polska nazwa już wskazuje – mają zaokrąglony kształt przypominający zgięte kolana.
Makaron jest nieco twardszy od spaghetti, po ugotowaniu powinien jednak również być sprężysty i nieklejący się. Doskonale pasuje zarówno jako dodatek do zup, jak i do sałatek i zapiekanek. Kolanka można także podawać z mięsnymi sosami.
Kokardki
Kokardki cechuje nie tylko fantazyjny kształt, ale też idealna sprężystość i złocista barwa. Oryginalna włoska nazwa „farfalle” nawiązuje do słowa „motyl” – nic dziwnego, makaron ten przepysznie smakuje w lekkich i delikatnych potrawach.
Kokardki podawaj z potrawami na bazie pomidorów, ze śmietaną, z owocami morza lub jako dodatek do mięs.
Świderki
Świderki są sprężyste i bardzo zakręcone. Ich kształt i smak uzupełnia się zarówno z potrawami lekkimi, jak i tymi z ciężkimi sosami.
Wskazówka: dzięki swojej strukturze świderki świetnie sprawdzają się w przypadkach dań, które będą odgrzewane! Jeśli planujesz więc ugotować obiad na 2 dni – postaw na świderki.
Muszelki
Delikatny, ale równocześnie twardy makaron – pomimo ugotowania powinien zachować swój pierwotny kształt. Muszelki to makaron uwielbiany przez najmłodszych. Chętnie łowią muszle z talerza pełnego zupy jakby łowili muszle pełne pereł na brzegu egzotycznej wyspy.
Makaron ten występuje w różnych rozmiarach – mniejsze muszelki pasują do zup i sałatek, te większe pięknie prezentują się nadziewane mięsem lub serami.
Rurki
Rurki to jeden z najpopularniejszych na świecie rodzajów makaronu. Ten makaron ma kształt uciętych po ukosie rurek, zazwyczaj każda z nich ma rozmiar małego palca.
Rurki mogą być gładkie lub karbowane, ważne żeby były puste w środku – przynajmniej przed utworzeniem z nich potrawy. Doskonale komponują się z sałatkami i zapiekankami, sprawdzą się również w gulaszu, a nawet w zupie.
Do jakich potraw można użyć makaronu?
Makaronów można używać zarówno jako bazę dania, jak i jako dodatek. Może pływać w ulubionej zupie, komponować się z sosem jako osobna potrawa, można go jeść na słodko lub z serami. Doskonale pasują zarówno do rożnego rodzaju mięs, jak i ryb czy owoców morza. W możliwościach użycia makaronu ogranicza nas właściwie jedynie własna kulinarna odwaga!
7 komentarzy
Faktycznie makarony dają duże pole do popisu w naszej kuchni. Ja lubię makarony ryżowe, ale innym też nie mówię nie:)
Zawsze się śmieję, że w poprzednim życiu byłam włoszką, bo makaron mogłabym jeść codziennie. Jednak ostatnio zrezygnowałam z produktów pszennych i jest mi bardzo trudno przestawić się na inny makaron, więc nie jem go juz tak często i tak chętnie jak kiedyś.
Zrezygnowałaś z pszenicy czy z całego glutenu?
Uwielbiam makarony, mogłabym jeść je codziennie 🙂
I dzięki za tyle informacji o jednym z moich ulubionych składników dań 🙂
Ja uwielbiam wszystkie makarony 🙂
U nas im drobniejszy tym dzieci chętniej jedzą, ja znowu uwielbiam rurki 😛 No ale z reguły wybieram pełne ziarno więc są ograniczone kształty, ten z REKLAMA najlepiej mi się sprawdza i najlepiej gotuje.
Najlepiej lubię makarony z pełnego ziarna, często używam REKLAMA, czasem też innych. Są zdrowsze niż te białe.