Szparagi – właściwości, które sprawią, że będziesz chciała je jeść
W mediach ostatnio głośno o problemach naszych zachodnich sąsiadów. Polakom żyje się coraz lepiej, dlatego…nie ma komu zbierać szparagów w Niemczech. A to właśnie rodacy wyjeżdżali do pracy przy zbiorach. Miejmy nadzieję, że sytuacja się ustabilizuje i warzywa w odpowiednio dużej ilości trafią do sklepów. Na szczęście mamy również polskie szparagi, z których możemy korzystać do woli. Na pewno warto, bo szparagi mają niezwykłe właściwości. Ich niepozorny, choć niewątpliwie ciekawy wygląd nie zdradza tego, co szparagi kryją w swoim środku.
Jednak uwaga, szparagów nie powinny jeść osoby cierpiące na dnę moczanową, mających kamicę nerkową, ze względu na związki purynowe, które zawierają szparagi. Nie są wskazane także dla osób mających problem z częstymi wzdęciami.
Szparagi pomagają w odchudzaniu i są szalenie odżywcze
Szparagi są niskokaloryczne i lekkostrawne. Nie obciążają wątroby i nerek.
W 100 gramach zawierają jedynie 22 kalorii. Jednak ich niska kaloryczność nie oznacza ubogiej zawartości składników odżywczych. Wprost przeciwnie, szparagi zawierają mnóstwo witaminy C, E, A, kwasu foliowego. Dostarczają wapń, fosfor i potas. Wspomagają proces trawienia za sprawą błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego, odpowiada także za uczucie sytości, zmniejszając ryzyko podjadania.
Szparagi właściwości wzmacniające odporność
Szparagi zawierają glutation, który znany jest z tego, że skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Dostarczają także inuliny, prebiotyku, który ma korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego.
Szparagi właściwości oczyszczające
Szparagi działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Skutecznie regulują ilość wody w organizmie, wspomagają usuwanie toksyn. Są szczególnie wskazane w przebiegu infekcji układu moczowego.
Szparagi właściwości przeciwzapalne
Niektóre źródła wskazują, że szparagi mogą chronić przed przewlekłymi chorobami, w tym groźnymi nowotworami. Wszystko za sprawą składników o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym takich, jak: saponiny steroidowe, karotenoidy i flawonoidy.
Ponadto szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.
Szparagi właściwości poprawiające koncentrację
Problemy z koncentracją, pamięcią? Odpowiedzią są także szparagi, które zawierają asparginę, aminokwas niezbędny do przekazywania bodźców w układzie nerwowym. W konsekwencji jej obecność ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego. Szparagi są polecane osobom zmęczonym, chcącym poprawić zdolności koncentracji i szybkość zapamiętywania.
Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia/początku maja do lipca. Szparagi doskonale nadają się, by przyrządzać z nich zupę-krem, jako dodatek do tarty, pizzy, makaronu, sałatek, świetnie smakują spożywane z roztopionym masłem i bułką tartą, a także z sosem beszamelowym czy holenderskim.
15 komentarzy
Zrobiłam już w tym roku zupkę ze szparagów, ale nie wiedziałam, że aż takie zdrowe!
Bardzo je lubię ❣
Nie nie lubię fuj
Owinięte w szynkę parmeńską i z piekarnika…. Mniam
Lubię podsmażone na patelni z czosnkiem i wędzonym boczkiem
Zbierałem za to mozna kupić tylko Renault
Uwielbiam zupę szparagową
Robię risotto z kremem ze szparag…jest przepyszne
Tagliatelle ze szparagów z sosem pietruszkowym
Tylko biale zielonych nie lubie
Uwielbiam
z sosem Hollandaise uwielbiam
Uwielbiam w każdej formie
Uwielbiam szparagi i robię je na wiele sposobów 😉 w Norwegii jemy je cały rok to i często goszczą na naszym stole 😉
W domu tylko ja je lubię, więc nie chce mi się dla samej siebie ich przygotowywać 🙂