Nie wszystkie dynie są jadalne. Niektóre gatunki to dynie ozdobne, które są twardsze, mają fantazyjne kształty i kolory i mogą przez wiele tygodni ozdabiać nasze ogrody, czy wejścia do domów. Warto wiedzieć, jakie mamy rodzaje dyń i jak je wykorzystać w kuchni. Bo każda dynia ma inne mocne strony....
Czytaj więcejPuszyste, proste i szybkie w przygotowaniu placki z dyni? Oto przepisy, które warto wypróbować. Na śniadanie, podwieczorek, a także obiad. Który wybierasz – na słodko czy wytrawnie? Sezon na dynie Sezon na dynie trwa od września do listopada. Jest wystarczająco długi, by zadbać o przygotowanie z pomarańczowego warzywa mnóstwo...
Czytaj więcejOlej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem, tam, gdzie stosuje się go powszechnie (w Austrii, Słowenii). Z kolei w Polsce nie jest tak popularny, jak na to zasługuje. Czas to zmienić! Pierwszy krok to poznanie jego niezwykłych właściwości. A następny wypróbowanie go we własnej kuchni. Jesteś gotowa? Olej...
Czytaj więcejW codziennej diecie często zapominamy o pestkach i nasionach. Są niewielkie, dlatego jakoś nam umykają. Tymczasem mimo niewielkich rozmiarów, ich moc jest ogromna. Na przykład takie pestki dyni są niezastąpione. Oto 7 powodów, dlaczego warto je jeść. Pestki dyni to mnóstwo cynku Gdy cierpisz z powodu niedoboru cynku, jednym...
Czytaj więcejChcesz zadbać o optymalną ilość magnezu w diecie? Zapomnij o aptece i jej kuszącej propozycji suplementów diety. Zainwestuj w naturalne źródła magnezu, składniki pochodzące z natury, które są szybciej i lepiej wchłaniane niż ich syntetyczne odpowiedniki. Niewiele osób wie, że pestki dyni właściwości mają pod tym względem niesamowite. Jedna...
Czytaj więcejW każdym większym sklepie półki uginają się od dyń. W sprzedaży są większe i małe warzywa, liczne odmiany, które zachęcają nas do zakupów. Okazuje się, że z pomarańczowej sporej kuli przygotujemy masę smakołyków: na słodko i słono. Dynię możemy podać na obiad, podwieczorek, zakąskę. Świetnie nadaje się również do...
Czytaj więcejNasiona są często niedoceniane. Zapominamy o nich, koncentrując się na „podstawowych składnikach”. Tymczasem mimo że niewielkie, mają wielką moc. Dosłownie i w przenośni. Słonecznik – najpopularniejszy dodatek Słonecznik to chyba najpopularniejszy rodzaj nasion stosowanych w Polsce. Latem z chęcią wyłuskujemy go bezpośrednio z główki, zimą sięgamy po słonecznik w...
Czytaj więcej