Przydatne triki, jak wydłużyć trwałość produktów
Jak przedłużyć trwałość owoców i warzyw? Co zrobić, by popularne uwielbiane produkty były smaczniejsze? Wypróbuj poniższe sprawdzone triki i nie marnuj żywności!
Marnujemy na potęgę
Polacy każdego roku marnują około 9 milionów ton żywności. Według Komisji Europejskiej, jesteśmy na 5 miejscu na liście krajów w Europie marnujących najwięcej jedzenia.
Nadal wiemy zbyt mało o przechowywaniu żywności i jej wykorzystywaniu w kuchni. Tymczasem stosując się do pewnych zasad, można przedłużyć żywotność jedzenia.
Jak przedłużyć trwałość truskawek?
Truskawki dla wielu są synonimem wczesnego lata. Ich smak to przyjemność, na którą czeka się przez wiele tygodni i do której tęskni się zimą. Niestety owoce te szybko się psują. Czy można jakość przedłużyć ich trwałość?
O ile znana jest wiedza dotycząca tego, że dłużej przetrwają w dobrej kondycji truskawki niemyte i z szypułkami, o tyle są metody mało znane, a dużo bardziej skuteczne, które mogą zdumiewać.
Na przykład ta: sposobem na dłuższą trwałość truskawek ma być polewanie ich bardzo gorącą wodą, a następnie ich wysuszenie.
Co zrobić, by truskawki lepiej smakowały? Na pewno podawać je w temperaturze pokojowej a nawet ciepłe…Chowanie do lodówki i spożywanie od razu po wyciągnięciu z niej zubaża ich smak i aromat. Wiedzą o tym doskonale osoby, które miały okazję jeść truskawki prosto z krzaczka…
Żółty ser dłużej świeży
Jak przedłużyć trwałość żółtego sera?
Dobrym sposobem jest owinięcie go szmatką nasączoną w whisky i schowanie go do plastikowej torebki. Można również umieścić ser w plastikowym pudełeczko z łyżeczką cukru (cukier wchłania wilgoć i pozwala na dłuższe przechowywanie).
Szparagi w wodzie
Szparagi warto wstawić do wody, na przykład do kubka i przechowywać w lodówce. Jeśli bylina straciła swoją świeżość, można spróbować owinąć jej końce papierowym wilgotnym ręcznikiem…
Najlepiej szparagi przechowywać krótko, szybko przygotowując je do spożycia.
Cytrusy: nie w lodówce
Wiele owoców przechowujemy w lodówce. Tymczasem truskawki, pomarańcze i grejpfruty mają bogatszy smak, gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej a przynajmniej na godzinę, dwie przed spożyciem wyjmiemy z lodówki. Z cytryny oraz limonki otrzymamy więcej soku, gdy nie są zimne.
Większość cytrusów będzie soczysta i świeża, przechowywana w temperaturze pokojowej przez tydzień. W lodówce ich przydatność do spożycia wydłuży się. Jak to pogodzić? Na pewno dobrym pomysłem jest wyciągnięcie owoców na kilka godzin przed spożyciem!
Budyń
Gdy ugotujesz budyń i nie zjesz wszystkiego, nie wstawiaj go do lodówki. Budyń zawiera skrobię, która nie lubi niskich temperatur. W lodówce budyń się rozwarstwi, co nie wygląda zbyt apetycznie…
Pakowanie próżniowe
Trwałość produktów spożywczych można wydłużyć, inwestując w specjalne opakowania próżniowe. W ten sposób można chronić je przed wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych, w tym zwłaszcza bakterii. Sprawiają, że smak i aromat jest trwalszy.
Zostaw komentarz