Główne menu

Jak uniknąć kaca? Rady dla kobiet…

Picie alkoholu, o ile nie jest problemem (chorobą), pozwala miło spędzić czas – odprężyć się, poczuć się lepiej, odpocząć. Niestety często nie kończy się na jednym kieliszku czerwonego wina.

Na szczęście są sposoby, które pozwalają zmniejszyć kaca, a często w ogóle zapobiec jego wystąpieniu.

Poniżej rady naukowców, potwierdzone w praktyce.

Jak szybko się upijesz?

alkoholPo połknięciu, alkohol jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim Żyły zbierają krew z żołądka i jelit oraz z żyły wrotnej i transportują ją do wątroby. Tutaj w wątrobie alkohol wystawiony jest na działanie enzymów i metabolizowany.

Zawartość alkoholu we krwi uzależniona jest od czynników środowiskowych (takich jak częstotliwość picia alkoholu – przyzwyczajenie do picia alkoholu uodparnia na jego działanie (przynajmniej do pewnego stopnia), obecność pokarmu w żołądku i rodzaj napoju alkoholowego) oraz czynników genetycznych (zmiany w głównym metabolizujących alkohol enzymów dehydrogenazy alkoholowej [ADH] i dehydrogenaza aldehydu [ALDH2]).

Jeden na jednego

Nie jest tajemnicą, że gdy pijemy alkohol, warto również pić wodę. Najlepiej stosować zasadę jeden drink – jedna szklanka wody. W ten sposób można zapobiec pojawieniu się bólu głowy, występującego na skutek odwodnienia po „szalonej zabawie” (alkohol działa moczopędnie). Powstałe ciśnienie to charakterystyczny dyskomfort, który pojawia się, gdy tkanki zbudowane niemal w całości z wody, pozbywają się jej.

Trudno pić drinki i wodę jednocześnie? Tak, to prawda, ale spróbuj. Będziesz dużo sikać? Tak, to koszt, jaki musisz ponieść, by nie mieć następnego dnia kaca…

Nie pij na czczo

Alkohol jest kaloryczny. To fakt. Jednak wychodzenie z tego założenia do wniosku, że nie warto nic jeść, pijąc alkohol – jest błędne u podstaw i skutkuje szybkim upojeniem alkoholowym. Zanim się napijesz, zjedz dobry posiłek z dużą ilością węglowodanów. To nie wszystko. Również wtedy, kiedy pijesz, powinnaś jeść. I niestety chipsy ziemniaczane to zdecydowanie za mało. W trakcie picia alkoholu należy jeść normalne zakąski.

Obudzisz się następnego dnia z dwoma kilogramami na plusie? Niestety…jest to możliwe.

Wyśpij się

Kiedy jesteś zmęczona, upijasz się szybciej. To fakt. Dlatego jeśli chcesz uniknąć kaca, po prostu zadbaj o sen.

Zmęczenie sprawia bowiem, że wątroba jest mniej wydajna w przetwarzaniu i wyeliminowaniu alkoholu. To dlatego, że poziom energii jest niski. Poza tym jeśli jesteś skrajnie zmęczona, picie alkoholu może sprawić, że zemdlejesz…a to już niebezpieczne.

Nie pij na słońcu

Ciepło i alkohol to bardzo złe połączenie. Alkohol zwiększa ciśnienie krwi i podnosi ryzyko wystąpienia udaru cieplnego. Poza tym, gdy jest ciepło, bardziej się pocimy i potrzebujemy większej ilości wody, co wzmaga działanie alkoholu. Wysoka temperatura zwiększa również upojenie alkoholowe.

Wybieraj jaśniejsze trunki

Ciemniejsze napoje alkoholowe (czerwone wino, rum) zawierają kongenery – substancje powstające podczas fermentacji, które mogą przyczynić się do większego kaca. Dlatego zdecydowanie lepsze jest białe wino lub whisky.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>