Inf. prasowa W jaki sposób wspierać odporność u dzieci i dorosłych
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej myślimy o wspieraniu odporności, ale warto o nią dbać przez cały rok. To dość proste, wystarczy stosować się do kilku nieskomplikowanych zasad i uczynić z nich codzienną praktykę. Dowiedz się, jak wzmocnić organizm i wspierać pracę układu odpornościowego, który strzeże nas przed różnego typu szkodliwymi czynnikami.
Witaminy i inne składniki odżywcze ważne dla odporności
Ludzki organizm jest skomplikowaną „maszynerią” i powinien być traktowany holistycznie. Wartościowe pożywienie, które dostarcza cennych składników odżywczych, przede wszystkim witamin i soli mineralnych, to podstawa prawidłowego funkcjonowania wszystkich wewnętrznych układów i organów, zdrowej skóry, włosów i paznokci, oraz dobrej odporności. Dla pracy układu odpornościowego szczególnie ważne są witaminy A, E, C i D3, selen, cynk i żelazo oraz pożyteczne bakterie zasiedlające jelita, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te typu omega-3. Ich podaż zależy od wieku, płci i innych czynników – warto dokładnie zapoznać się z wytycznymi i tak skomponować jadłospis, by zapewniał odpowiednią ich ilość. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, ale o właściwą dietę szczególnie zadbać należy w czasie ciąży i karmienia piersią oraz w przypadku dzieci i seniorów.
Tryby życia a odporność
Styl życia, jakie prowadzimy – my i nasi podopieczni – ma także ogromny wpływ na odporność. Nie można zapominać, że układ odpornościowy najintensywniej pracuje podczas snu, dlatego trzeba zadbać, aby zapewniona była odpowiednia do wieku porcja snu dobrej jakości (głębokiego, bez wybudzeń w jego trakcie). Dzieci powinny spać nawet kilkanaście godzin na dobę, młodzież około 9, dorośli 7-8 godzin, a seniorzy o godzinę krócej. Co ważne, niewskazane jest również spanie zbyt długo. Oprócz snu dla odporności istotna jest aktywność fizyczna, najlepiej na świeżym powietrzu. Zwłaszcza dzieci i młodzież powinny spędzać na dworze przynajmniej 2 godziny dziennie.
Dieta na wsparcie odporności
Dla wzmocnienia odporności warto kilka razy dziennie sięgać po owoce i warzywa. Można jeść je na surowo, w postaci soków, przecierów, surówek oraz zup i kiszonek. Te ostatnie są cennym źródłem probiotyków, czyli bakterii wspierających pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Szczególnie polecane są bogate w witaminy i antyoksydanty czerwone buraki, czerwona papryka, brokuły, szpinak, cebula, czosnek i warzywa strączkowe, a z owoców jabłka, porzeczki, owoce aronii i owoce dzikiej róży, z których można robić pyszne konfitury. Zaleca się też jeść pełnoziarniste pieczywo, kasze, nabiał, produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (kefir, jogurt) oraz oleje roślinne, ryby morskie i orzechy, o ile nie powodują uczulenia.
Suplementy diety na dobrą odporność
W szerokości geograficznej, w jakiej leży Polska zaleca się przez cały rok suplementować witaminę D3 – jej podaż w większości przypadków, zwłaszcza u dzieci i młodzieży, jest niewystarczająca. Dla wsparcia odporności można też przyjmować suplement diety ENTitis. To przebadany naukowo produkt zawierający szczep bakterii K12, efekt przełomowego odkrycia światowej sławy naukowców z Nowej Zelandii. ENTitis zalecany jest dla dzieci w okresach osłabionej odporności, po antybiotykoterapii i w czasie rekonwalescencji po chorobie oraz dla mających kontakt z większą grupą rówieśników w przedszkolu czy szkole. Mogą przyjmować go także dorośli. Trzymiesięczne stosowanie produktu przyczynia się do wzrostu odporności na kolejnych kilka miesięcy. Po tym czasie można powtórzyć przyjmowanie preparatu.
Zostaw komentarz