Wekowanie w zmywarce – czy to działa?
Pasteryzowanie dań to stary i dobrze znany sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych. W tradycyjnym wydaniu polega na wekowaniu na mokro lub na sucho ( w garnku z wodą lub w piekarniku). Co ciekawe jest jeszcze jedna metoda, o której mało kto słyszał, a jeszcze mniej osób zdecydowało się ją zastosować – wekowanie w zmywarce. Na czym polega pasteryzacja za pomocą zmywarki? I czy metoda ta jest równie skuteczna?
Wekowanie, pasteryzacja
Jak przedłużyć świeżość owoców, warzyw, czy dań gotowych? Odpowiedź jest prosta – poprzez wekowanie, inaczej pasteryzację. Jest to metoda polegająca na wykorzystaniu wysokiej temperatury, pozwalającej na usunięcie drobnoustrojów. W trakcie pasteryzacji nakrętka na słoiku zostaje zassana, w ten sposób utrudniony zostaje dopływ świeżego powietrza.
I za każdym razem tak się dzieje, bez znaczenia, czy zdecydujemy się na wekowanie na mokro, sucho…czy w zmywarce.
Na czym polega wekowanie w zmywarce?
Okazuje się, że mało znana metoda wekowania w zmywarce jest chyba najprostszym i najszybszym sposobem na pozbycie się bakterii. Pozwala w skuteczny sposób przedłużyć trwałość przetworów.
Jak się do tego zabrać?
- Wybieramy słoiki i sprawdzamy zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy.
- Nalewamy do słoika gorącą potrawę. Pozostawiamy 2-3 cm przestrzeni wolnej od góry.
- Wycieramy ewentualnie pobrudzone brzegi.
- Zakręcamy dokładnie słoik.
- Wstawiamy słoiki do zmywarki, ustawiając 70- 75 stopni.
- Włączamy program zmywania bez dodatku kostki do mycia.
- Po zakończonym cyklu zmywarki i gdy słoiki ostygną, wyciągamy je i pozostawiamy na blacie. Ustawiamy dnem do góry. Po 24 godzinach odwracamy i sprawdzamy, naciskając zakrętkę, czy wekowanie się udało (brak pstrykania – będzie sygnałem, że wszystko poszło ok).
- Na koniec przenosimy przetwory w chłodne i zacienione miejsce.
Zostaw komentarz