Wino z ryżu smakuje idealnie? Przygotuj samodzielnie w domu
Wino jest niezbędne. No może tak nie do końca, ale przydaje się w wielu sytuacjach. Miło je wypić wieczorem czy po południu, w trakcie obiadu czy do kolacji. Kultura picia wina ma tysiące lat w niektórych regionach świata, na przykład w krajach śródziemnomorskich. W Polsce dopiero raczkuje, przynajmniej w tym wydaniu wykwintnym, kiedy smak i inne walory mają znaczenie, a nie tylko procenty i to, jak wino poprawia nastrój. Być może zainteresuje Cię, że można wyprodukować wino na wiele sposobów, na przykład wino z ryżu. Jak smakuje taki trunek? I jak przyrządzić go samodzielnie w domu?
Skąd pomysł na wino ryżowe?
Wino z ryżu, jak łatwo się domyśleć, to pomysł pochodzący z Chin, Japonii i Korei. Polega na pozyskiwaniu napoju alkoholowego z ryżu, podczas fermentacji skrobi ryżowej. Taki sposób produkcji sprawia, że wino z ryżu często porównywane jest do piwa, a nie do wina właśnie. Co ciekawe Polacy często mylą wino japońskie z wódką, tymczasem popularne sake to najczęściej wino, a nie wódka. Poza tym znane jest pod nazwą „mijiu”.
Mimo to wino z ryżu nazywane jest winem i tak jest traktowane. Jest to dość mocny trunek. Zawiera nawet 25% alkoholu etylowego, czyli dużo więcej od popularnych win owocowych. Jego największą zaletą jest możliwość przygotowania przez cały rok, wszak do najważniejszego składnika ryżu – mamy dostęp niezależnie od warunków pogodowych.
Jak przygotować wino z ryżu?
- pół kilograma ryżu,
- 1,25 kilograma cukru,
- 10 gramów rodzynek,
- 4 litry wody,
- drożdże winiarskie,
- można opcjonalnie dodać przyprawy – cynamon, tymianek, mięta, gałka muszkatołowa.
Nieugotowany ryż dokładnie przelewamy chłodną wodą.
Odstawiamy.
Wodę gotujemy z cukrem. Zalewamy ostudzoną wodą ryż, dodajemy rodzynki, drożdże, przyprawy. Korkujemy naczynie z rurką fermentacyjną, odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie dobrze mieszamy, poruszając naczyniem przez około 2 minuty. Po okołu 2-3 tygodniach zlej do naczynia właściwego przez gazę i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino ryżowe jest dość klarowne, słodkie…i mocne. Smacznego!
Zostaw komentarz