Główne menu

Właściwości zdrowotne jarzębiny – wino, sok czy konfitura?

Owoce jarzębiny (jarzęba zwyczajnego) pojawiają się już w lipcu. Można je podziwiać aż do października. Niewiele osób wie, że  poza walorami estetycznymi mają także działanie lecznicze i w dość prosty sposób można przygotować z nich konfiturę, wino, sok czy nalewkę. Jakie właściwości zdrowotne jarzębiny warto wykorzystać w tym roku? Przeczytaj!

Owoce, które mają świetny skład. Właściwości zdrowotne jarzębiny

Niezależnie od odmiany, jarzębina dość obficie owocuje. Wydaje czerwonopomarańczowe kuleczki o niezwykłych właściwościach, z których warto zrobić korale, ale także sok, czy herbatę.

Przede wszystkim na uwagę zasługuje ich skład – bogactwo witaminy C, dorównujące chętnie kupowanej cytrynie. Witamina C to ważny przeciwutleniacz, walczący z wolnymi rodnikami. To również składnik wzmacniający odporność, a także substancja chroniąca skórę przed przedwczesnym starzeniem.

Jarzębina to jednak nie tylko witamina C, ale również B i PP oraz K. A do tego ważne minerały: potas, sód, magnez i miedź. Pod względem zdrowotnym niezwykle wypadają garbniki, pektyny i sorbozy, a także właściwości przeciwzapalne, moczopędne i oczyszczające jarzębiny. Dzięki kwertecynie jarzębina działa przeciwhistaminowo, a zawarta w niej rutyna wzmacnia naczynia krwionośne. Za sprawą fitoestrogenów owoce jarzębiny mogą wspomóc w wydzielaniu żeńskich hormonów.

właściwości zdrowotne jarzębiny

Na co polecana jest jarzębina?

Przetwory z jarzębiny polecane są na:

  • przeziębienie,
  • stanu zapalne nerek,
  • zaburzenie trawienia.

Ponadto:

  • wspierają pracę jajników,
  • regulują cykl miesięczny,
  • pomaga pozbyć się wzdęć,
  • walczą z anemią.

Gdzie zbierać jarzębinę?

Choć owoce jarzębiny znajdziemy w parku, tuż obok ruchliwych ulic, to warto przenieść się co najmniej kilka kilometrów za miasto, by zebrać wartościowe owoce. To ważne, bo w ten sposób można uzyskać surowiec zdrowszy i pozbawiony negatywnego wpływu spalin.

Owoce zbieramy we wrześniu i październiku, kiedy są miękkie, najlepiej po pierwszych przymrozkach.

Owoce nie powinny być przejrzałe, bo szybko spleśnieją. Najlepsze są te mające jędrną i równą skórkę. Szukamy owoców pochodzących z drzew rosnących po mieście. Mogą nam posłużyć do przygotowania przetworów. Warto przy tej okazji dodać, że owoce jarzębiny nie nadają się do jedzenia na surowo. Wszystko ze względu na zawartość sorbiny, która może powodować nudności.

Po zerwaniu owoce powinny zostać szybko poddane obróbce termicznej. Uprzednio należy je dokładnie umyć.

Przetworów z jarzębiny nie powinny spożywać osoby ze skłonnością do zakrzepicy, biegunek i mających problem ze zwiększonym wydzielaniem soków żołądkowych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości przed spożyciem warto skonsultować się z lekarzem.

    6 komentarzy

  • jotka

    Tego nie wiedziałam, kojarzyłam zawsze z nalewką i koralami!

  • Iwona Kmita

    Ja najbardziej cenię jarzębinę za urodę jej owoców. Uwielbiam te czerwone koraliki. Wśród zieleni wyglądają przecudnie 🙂

  • Magdalena Szymańska

    Nie miałam pojęcia o właściwościach jarzębiny! Może by wyregulowała mój cykl? 🙂

  • puch ze słów

    Hej. Tak fajna i dobra jak czarny bez. Sok chętnie bym zrobiła i piła 🙂

  • Ania

    Jarzębina zawsze kojarzyła mi się z koralami które sama robiłam jako dziecko ale że można winko to nie wiedziałam 😉 powiem mężowi to zrobi 🙂 na zimowe wieczory jak znalazł 😉

  • Nina

    Jarzębinę kojarzę z cukierkami i koralami, wykorzystywałam ją robienia nalewki (jest pyszna), być może w tym roku zrobię konfiturę .
    Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>