Zakwaszenie organizmu – problem każdego?
Zakwaszenie organizmu to problem 80% osób zamieszkujących Europę. Przyczyna osłabienia, senności, problemów ze skórą, włosami, podatnością na infekcje. To stan, który napędza popyt na suplementy diety poprawiające koncentrację, dodające energii, pozytywnie wpływających na stan skóry i włosów. Tymczasem wystarczy zadbać o równowagę zasadowo-kwasową, by w kilka chwil poprawić samopoczucie i pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
Odpowiednie warunki
Każdy organizm potrzebuje odpowiednich warunków do życia. Na poziomie komórkowym jest to niezmiernie istotne.
Czysta woda w temperaturze pokojowej (25 stopni C) ma pH o wartości 7.0, uważa się ją za obojętną. Jeśli dana substancja ma odczyn pH poniżej 7.0, wtedy określamy go jako odczyn kwasowy. Jeśli ma pH większe niż 7.0, mówimy o odczycie zasadowym.
Naturalne pH krwi u ludzi wynosi 7,35-7,45, czyli jest lekko zasadowe. Oczywiście ludzki organizm potrafi w pewnym stopniu regulować poziom pH, doprowadzając do alkalizowania czy zakwaszania, jednak jest w stanie to robić jedynie w pewnym zakresie. Można być zdrowym tylko wtedy, kiedy pH krwi jest zasadowe. Jej zakwaszenie nie pozostaje obojętne, zawsze ma negatywne konsekwencje.
Jak sprawdzić, czy mamy problem z zakwaszeniem organizmu? Popularnym sposobem jest nasikanie na papierek lakmusowy do kupienia w każdej aptece.
Czasy sprzyjające zakwaszeniu
W dzisiejszych czasach tak wiele osób ma problem z zakwaszeniem organizmu nie bez przyczyny. Najważniejsze czynniki sprzyjające dzisiaj zakwaszeniu to:
- stres,
- brak aktywności fizycznej,
- szybkie tempo życia,
- żywność: wysokoprzetworzona, pozbawiona cennych substancji odżywczyuch.
Jakie produkty zakwaszają nasz organizm?
Produkty zakwaszające nasz organizm nie muszą być wcale kwaśne (o czym świadczy chociażby przykład cytryny, która mimo że kwaśna w smaku, jest składnikiem zasadotwórczym). Niekorzystnie na organizm wpływają pozostałości po rozkładzie określonych produktów i to one decydują o tym, czy jest on kwasotwórczy czy zasadotwórczy.
Zakwaszają produkty, które obecnie przeciętna osoba zjada w ogromnych ilościach.
Szczególnie:
- słodkie przetwory mączne,
- cukier,
- czekolada,
- ser żółty,
- biały ryż,
- biały chleb,
- produkty zbożowe,
- kawa,
- herbata,
- alkohole.
Objawy zakwaszenia organizmu
Istnieje wiele objawów wskazujących na zakwaszenie organizmu:
- wzdęcia,
- zgaga,
- bóle stawów,
- wyczerpanie,
- ciągłe zmęczenie,
- trądzik
- wysypki skórne,
- łamanie paznokci,
- słabe zęby,
- nerwowość,
- wypadanie włosów,
- uczucie ciężkości.
Konsekwencją dłuższego zakwaszenia organizmu są:
- alergie,
- reumatyzm,
- migreny,
- cukrzyca,
- wylewy,
- choroba wieńcowa,
- kamica nerkowa,
- choroby wrzodowe,
- nowotwory.
Objawy mogą mieć charakter indywidualny i u każdego występować w różnym natężeniu.
Zakwaszenie organizmu: rozwiązanie
Rozwiązaniem nie jest wyeliminowanie wszystkich zakwaszających produktów. Kluczem do sukcesu jest raczej zachowanie umiaru. Za idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych uważa się stosunek 80% do 20%.
By uniknąć groźnego zakwaszenia zaleca się:
- unikanie wysokoprzetworzonej żywności,
- włączenie w dietę dużej ilości warzyw i owoców,
- ograniczenie ilości mięsa,
- ograniczenie ilości kawy, mocnej herbaty i alkoholu.
Bardzo ważne jest włączenie do diety produktów zasadotwórczych:
- buraków,
- czarnej porzeczki,
- cytryny,
- marchwi,
- wiśni,
- śliwek,
- orzechów włoskich,
- oliwek.
2 komentarze
Niesttey odżywamiany się tak, że nasi pradziadkowie pewnie by nie przezyli zbyt dlugo na takim prowiancie, albo wlasnie by dali radę, bo z lepszego pokolenia
Po prostu należy dbać o to co się je. Ja od momentu kiedy zrozumiałam jak ważne dla naszego zdrowia jest to co jemy i pijemy zmieniłam całkowicie podejście do diety. Zrezygnowałam z większości mocno kwasotwórczych produktów, z kawy, mocnej herbaty czy coca coli. Zaczęłam jeść więcej owoców i warzyw a codziennie wieczorem piję proszek zasadowy. Dzięki temu moje zdrowie i samopoczucie znacznie się poprawiło:)