Główne menu

Zakwaszenie organizmu – problem każdego?

Zakwaszenie organizmu to problem 80% osób zamieszkujących Europę. Przyczyna osłabienia, senności, problemów ze skórą, włosami, podatnością na infekcje. To stan, który napędza popyt na suplementy diety poprawiające koncentrację, dodające energii, pozytywnie wpływających na stan skóry i włosów. Tymczasem wystarczy zadbać o równowagę zasadowo-kwasową, by w kilka chwil poprawić samopoczucie i pozytywnie wpłynąć na zdrowie.

Odpowiednie warunki

zakwaszenie-organizmuKażdy organizm potrzebuje odpowiednich warunków do życia. Na poziomie komórkowym jest to niezmiernie istotne.

Czysta woda w temperaturze pokojowej (25 stopni C) ma pH o wartości 7.0, uważa się ją za obojętną. Jeśli dana substancja ma odczyn pH poniżej 7.0, wtedy określamy go jako odczyn kwasowy. Jeśli ma pH większe niż 7.0, mówimy o odczycie zasadowym.

Naturalne pH krwi u ludzi wynosi 7,35-7,45, czyli jest lekko zasadowe. Oczywiście ludzki organizm potrafi w pewnym stopniu regulować poziom pH, doprowadzając do alkalizowania czy zakwaszania, jednak jest w stanie to robić jedynie w pewnym zakresie. Można być zdrowym tylko wtedy, kiedy pH krwi jest zasadowe. Jej zakwaszenie nie pozostaje obojętne, zawsze ma negatywne konsekwencje.

Jak sprawdzić, czy mamy problem z zakwaszeniem organizmu? Popularnym sposobem jest nasikanie na papierek lakmusowy do kupienia w każdej aptece.

Czasy sprzyjające zakwaszeniu

W dzisiejszych czasach tak wiele osób ma problem z zakwaszeniem organizmu nie bez przyczyny. Najważniejsze czynniki sprzyjające dzisiaj zakwaszeniu to:

  • stres,
  • brak aktywności fizycznej,
  • szybkie tempo życia,
  • żywność: wysokoprzetworzona, pozbawiona cennych substancji odżywczyuch.

Jakie produkty zakwaszają nasz organizm?

Produkty zakwaszające nasz organizm nie muszą być wcale kwaśne (o czym świadczy chociażby przykład cytryny, która mimo że kwaśna w smaku, jest składnikiem zasadotwórczym). Niekorzystnie na organizm wpływają pozostałości po rozkładzie określonych produktów i to one decydują o tym, czy jest on kwasotwórczy czy zasadotwórczy.

Zakwaszają produkty, które obecnie przeciętna osoba zjada w ogromnych ilościach.

Szczególnie:

  • słodkie przetwory mączne,
  • cukier,
  • czekolada,
  • ser żółty,
  • biały ryż,
  • biały chleb,
  • produkty zbożowe,
  • kawa,
  • herbata,
  • alkohole.

Objawy zakwaszenia organizmu

Istnieje wiele objawów wskazujących na zakwaszenie organizmu:

  • wzdęcia,
  • zgaga,
  • bóle stawów,
  • wyczerpanie,
  • ciągłe zmęczenie,
  • trądzik
  • wysypki skórne,
  • łamanie paznokci,
  • słabe zęby,
  • nerwowość,
  • wypadanie włosów,
  • uczucie ciężkości.

Konsekwencją dłuższego zakwaszenia organizmu są:

  • alergie,
  • reumatyzm,
  • migreny,
  • cukrzyca,
  • wylewy,
  • choroba wieńcowa,
  • kamica nerkowa,
  • choroby wrzodowe,
  • nowotwory.

Objawy mogą mieć charakter indywidualny i u każdego występować w różnym natężeniu.

Zakwaszenie organizmu: rozwiązanie

Rozwiązaniem nie jest wyeliminowanie wszystkich zakwaszających produktów. Kluczem do sukcesu jest raczej zachowanie umiaru. Za idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych uważa się stosunek 80% do 20%. 

By uniknąć groźnego zakwaszenia zaleca się:

  • unikanie wysokoprzetworzonej żywności,
  • włączenie w dietę dużej ilości warzyw i owoców,
  • ograniczenie ilości mięsa,
  • ograniczenie ilości kawy, mocnej herbaty i alkoholu.

Bardzo ważne jest włączenie do diety produktów zasadotwórczych:

  • buraków,
  • czarnej porzeczki,
  • cytryny,
  • marchwi,
  • wiśni,
  • śliwek,
  • orzechów włoskich,
  • oliwek.

 

 

    2 komentarze

  • Iwona

    Niesttey odżywamiany się tak, że nasi pradziadkowie pewnie by nie przezyli zbyt dlugo na takim prowiancie, albo wlasnie by dali radę, bo z lepszego pokolenia

  • Ania

    Po prostu należy dbać o to co się je. Ja od momentu kiedy zrozumiałam jak ważne dla naszego zdrowia jest to co jemy i pijemy zmieniłam całkowicie podejście do diety. Zrezygnowałam z większości mocno kwasotwórczych produktów, z kawy, mocnej herbaty czy coca coli. Zaczęłam jeść więcej owoców i warzyw a codziennie wieczorem piję proszek zasadowy. Dzięki temu moje zdrowie i samopoczucie znacznie się poprawiło:)

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>