Jak zastąpić cukier w diecie? Czyli konkretnie, czego ile dodać?
Coraz częściej mówi się o tym, że cukier szkodzi. Jest to szczególnie groźne dzisiaj, w czasach, w których producenci, mający świadomość dotyczącą uzależniających właściwości cukru, dodają go niemal wszędzie, także tam, gdzie się go nawet nie spodziewamy. W ten sposób jemy niemal wszystko na słodko, często nie zdając sobie nawet sprawy, ile tak naprawdę cukru spożywamy.
Ratunkiem są zastępniki cukru, których spożywanie jest zdrowsze i bezpieczniejsze (zazwyczaj), co najważniejsze nie łączy się, między innymi z takimi skutkami, jak opisanymi poniżej.
Co się dzieje, jeśli spożywasz za dużo cukru?
W pierwszej kolejności zbyt duża podaż cukru gromadzona jest w wątrobie, jednak przeciążenie tego organu powoduje jego powiększenie. W końcu cukier ponownie wraca do krwi, gdzie w postaci kwasów tłuszczowych odkłada się na ciele jako tkanka tłuszczowa. Cukier dostaje się również do nerek i serca, osłabiając ich pracę i w dłuższym okresie czasu prowadząc do nieprawidłowości.
Zbyt duża ilość cukru skutkuje również przeciążeniem układu krwionośnego i limfatycznego, co prowadzi do zbyt dużej produkcji białych krwinek i tworzenia czerwonych krwinek słabej jakości. Gorsza zdolność do budowania tkanek sprawia, że odporność organizmu spada i jesteśmy dużo bardziej narażeni na atak wirusów, bakterii i grzybów. Coraz głośniej mówi się o tym, że biały cukier jest pożywką dla nowotworów…
Wymieniać by można było jeszcze długo, ale przejdźmy do konkretów: jak zastąpić cukier w diecie?
Syrop klonowy zamiast cukru – jak stosować?
Syrop klonowy może być stosowany jako substytut cukru rafinowanego. Jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak cynk i mangan. Niestety jego wadą jest wysoki indeks glikemiczny, który może powodować skoki poziomu cukru we krwi.
Smak syropu klonowego jest delikatniejszy, gdy stosujemy go do pieczenia. Ponadto syrop klonowy może powodować szybsze brązowienie ciasta.
Jak stosować syrop klonowy? Na każdą szklankę cukru stosujemy 3/4 szklanki czystego syropu klonowego. Pamiętajmy, by zmniejszyć o 3 łyżki cieczy używanych w przepisie w stosunku do każdej szklanki zastosowanego syropu.
Miód zamiast cukru – jak stosować?
Do wypieków możemy użyć również miodu. Najlepiej w wersji surowej, płynnej, która nie została ogrzana i jest bogatsza w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Miód nie jest jednak wskazany dla dzieci poniżej drugiego roku życia.
Stosując miód w wypiekach, zamiast 1 szklanki cukru stosujemy 3/4 szklanki miodu. Miód mocno rozrzedza ciasto, dlatego należy zmniejszyć ilość płynów w cieście o pół szklanki na każdą szklankę miodu. Stosując miód, warto również zmniejszyć nieznacznie (o około 25 stopni) temperaturę piekarnika, by nie doprowadzić do zbyt szybkiego zarumienienia ciasta.
Syrop z agawy zamiast cukru – jak go stosować?
Syrop z agawy ma przyjemny, karmelowy smak. Jest słodszy niż cukier, dlatego wystarczy, gdy dodamy go odrobinę. Ma niski indeks glikemiczny i jest cennym źródłem błonnika, pozytywnie wpływającego na pracę jelit.
Jak stosować syrop z agawy?
Zamiast 1 szklanki cukru dodajemy 3/4 szklanki syropu i odejmujemy 3 łyżki płynów z innych składników stosowanych w przepisie. Ponadto obniżamy temperaturę w piekarniku o około 25 stopni.
Stewia zamiast cukru – jak stosować?
Stewia to coraz popularniejszy zamiennik cukru, w pełni pozbawiony kalorii i w 100% naturalny. Jego główną zaletą jest fakt, że nie powoduje podwyższenia poziomu cukru we krwi.
Stewia jest bardzo słodka (nawet 200-300 razy słodsza) niż cukier.
Jak ją stosować?
Na każde pół szklanki zaleca się stosować 3,5 łyżki stewii.
9 komentarzy
OOO…cenne rady, ciekawe jak te różne słodziki i dodatki zmieniają smak ciasta.
Fajny artykuł, dzięki 🙂
A o ile trzeba wydłużyć czas pieczenia przy obniżeniu temperatury o 25°C?
Co to znaczy, że w przeciętnym przepisie stosuje się pół szklanki ksylitolu? Jaką ilość cukru ma on zastąpić?
Na jedną łyżeczkę cukru stosujemy 1 i 1/4 łyżeczki ksylitolu.
Stewia jest słodsza od cukru, a trzeba jej sypać 3,5 łyżki na pół szklanki? Czegoś tutaj nie rozumiem.
I co się nie zgadza? Zamiast pół szklanki cukru należy użyć 3,5 łyżki stewii. Ilość stewii możesz zmniejszyć.
Coś mi się nie zgadza – jeśli na 1 łyżeczkę cukru przypada 1 i 1/4 łyżeczki ksylitolu to wychodzi na to, że w przepisach daje się ksylitolu więcej, niż cukru. A to by znaczyło, że jak jest w przepisie szklanka cukru to ksylitolu trzeba dać jeszcze więcej…
No tak, dzięki. Ujęłam to inaczej, żeby było wszystko jasne.