Jak zastąpić cukier w diecie? Czyli konkretnie, czego ile dodać?
Ksylitol zamiast cukru – jak stosować?
Ksylitol ma niemal taki sam smak jak cukier, ale niski indeks glikemiczny. Jedna łyżeczka zawiera około 9 kalorii. W przeciwieństwie do zwykłego cukru nie powoduje próchnicy. Wręcz przeciwnie – korzystnie wpływa na zęby, dlatego stosowany jest w pastach i gumach do zębów. Poza tym ksylitol zmniejsza ochotę na słodycze.
Dobrze zachować umiar w jego stosowaniu, jest bowiem tylko częściowo przyswajany przez organizm, może powodować bóle brzucha i gazy (zaleca się spożywać go do 40 gramów na dzień).
Do przeciętnego przepisu stosuje się pół szklanki ksylitolu. Generalnie w przepisach możemy zmniejszyć ilośc cukru o 1/4, dodając w tym miejscu ksylitol.
Melasa zamiast cukru – jak stosować?
Melasa to produkt uboczny powstały podczas wytwarzania cukru spożywczego. Jest ważnym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, witaminy B6, przeciwutleniaczy.
Melasa ma kwaśny smak, więc dobrym rozwiązaniem jest połączenie jej z innymi zastępnikami cukru lub zastąpienie nią cukru w połowie.
Każdą szklankę cukru w przepisie zastępujemy 1,25 szklanką melasy, odejmując 2 łyżki płynów zastosowanych w przepisie.
Oczywiście najbezpieczniej korzystać ze sprawdzonych przepisów. Samodzielna zamiana cukru na inny składnik jest bardziej ryzykowna, jednak warto podjąć się tego wyzwania i poeksperymentować w kuchni.
9 komentarzy
OOO…cenne rady, ciekawe jak te różne słodziki i dodatki zmieniają smak ciasta.
Fajny artykuł, dzięki 🙂
A o ile trzeba wydłużyć czas pieczenia przy obniżeniu temperatury o 25°C?
Co to znaczy, że w przeciętnym przepisie stosuje się pół szklanki ksylitolu? Jaką ilość cukru ma on zastąpić?
Na jedną łyżeczkę cukru stosujemy 1 i 1/4 łyżeczki ksylitolu.
Stewia jest słodsza od cukru, a trzeba jej sypać 3,5 łyżki na pół szklanki? Czegoś tutaj nie rozumiem.
I co się nie zgadza? Zamiast pół szklanki cukru należy użyć 3,5 łyżki stewii. Ilość stewii możesz zmniejszyć.
Coś mi się nie zgadza – jeśli na 1 łyżeczkę cukru przypada 1 i 1/4 łyżeczki ksylitolu to wychodzi na to, że w przepisach daje się ksylitolu więcej, niż cukru. A to by znaczyło, że jak jest w przepisie szklanka cukru to ksylitolu trzeba dać jeszcze więcej…
No tak, dzięki. Ujęłam to inaczej, żeby było wszystko jasne.