Główne menu

Zawsze przygotowana na gości – szybkie przepisy dla niespodziewanych gości

Niezapowiedziani goście? Nie musisz sięgać po paluszki czy krakersy. Oto przepisy, które pozwolą Ci wyczarować ekspresowe dania w kilka chwil. Znasz je?

 

Sałatka tuńczykowa

Przygotujesz ją dosłownie w 15 minut.  Jest prosta w przyrządzeniu i smakuje właściwie każdemu. To ulubiona sałatka mojej starszej córki.

Oto czego będziesz potrzebować:

  • torebka ryżu
  • puszka tuńczyka
  • kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
  • majonez

Gotujemy ryż. Kroimy ogórki w małą kostkę, tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Wszystko mieszamy z majonezem. Gotowe.

Sałatka jajeczna

Przygotujesz ją w kwadrans. Najdłużej gotują się jajka, bo samo przyrządzanie sałatki z gotowych składników to minuta, może dwie.

5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pół puszki groszku konserwowego, około 150 gramów dowolnej szynki pokrojonej w kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

Jeśli jesteśmy przy temacie jajek – świetny pomysł to omlet, czyli usmażenie jajek z ulubionymi dodatkami lub z tym, co znajdziemy w lodówce….

Sałatka z kukurydzą i brzoskwinią

Niespodziewani goście?

Wypróbuj tę sałatkę.

Będziesz potrzebować sześć jajek, puszkę kukurydzy, puszkę brzoskwiń, puszkę ananasa, sól, pieprz i majonez.  Jajka i owoce kroimy, dodajemy kukurydzę, sól i pieprz oraz majonez. Gotowe.

Makaron zapiekany z szynką i serem

Większość z nas ma w domu paczkę makaronu w szafie, kawałek sera w lodówce i szynkę.  Do tego odrobina oliwy, cebuli i można wyczarować proste sycące danie.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie gotujemy makaron. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oliwie, dodajemy pokrojoną szynkę i dodatkowo np. cukinię (opcjonalnie). Dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z połową startego sera. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez około 7 minut. Gotowe.

Ciasteczka gotowe w 5 minut

Bez pieczenia, bez jajek i mąki. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych powstanie deser idealny dla alergików i osób niemogących spożywać glutenu.  Zamiast cukru można dodać ksylitolu – i w tedy otrzymamy deser idealny dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Oto potrzebne składniki:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu – można dodać mniej
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki gorzkiego naturalnego kakao

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i kakao. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z ognia, dodajemy płatki owsiane i masło orzechowe. Nakładamy łyżką masę (lekko rozpłaszczać) na papier do pieczenia i odstawiamy na bok do wystygnięcia (na około pół godziny). Gotowe!

Deser w kilka chwil

Niezapowiedziani goście?

Jeśli masz trochę miejsca w zamrażarce warto przechowywać w niej lody, które wystarczy przełożyć do pucharka, dodać odrobinę bitej śmietany (może być gotowa), kolorowe posypki dla dzieci lub bakalie i gotowe.

Lody można przechowywać przez wiele tygodni, podobnie jak dodatki do nich.

Inny pomysł?

Proszę. Wystarczy sięgnąć po owoce, które masz pod ręką – na przykład jabłka i banany i ulubione orzechy. Orzechy siekamy i podprażamy na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Owoce obieramy i kroimy w kostkę i podgrzewamy na tej samej patelni, na której prażyły się orzechy. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, jeśli chcesz uzyskać słodszy deser, dodaj cukier puder. W pucharku układamy owoce, przykrywamy kołderką ze śmietany, posypujemy orzechami i startą czekoladą.

Krakersy i sucharki

To kolejny patent, który warto wypróbować. Wystarczy mieć zawsze w domu paczkę krakersów czy minisucharków, by w razie potrzeby wyczarować świetne przekąski, minikanapeczki. Obłożenie krakersów uzależnione jest od tego, co mamy w lodówce – serki różnej maści, warzywa, pasty warzywne, mięsne, itd.

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>