Zdrowa jak natka pietruszki
Niepozorna natka pietruszki ma więcej witaminy C niż cytryna (aż trzy razy więcej). Mnóstwo żelaza, chroniącego przed anemią. Jest niezastąpionym dodatkiem, po który warto sięgać nie tylko wtedy, kiedy przygotowujemy domowy rosół. Dlaczego? Ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia, oczyszcza i dodaje urody! Sprawdź, jak działa.
Pietruszka – lek stosowany od dawna
Właściwości zdrowotne pietruszki (zarówno korzeń, jak i natka) znane są nie od dzisiaj. Od dawien roślina jest wykorzystywana do leczenia wysokiego ciśnienia krwi, alergii i chorób zapalnych. Była doceniona na całym świecie i uprawiana w wielu zakątkach.
Obecnie pietruszka dostępna jest jako świeży korzeń i natka (oddzielnie lub łącznie), a także w wersji suszonej. Jakie właściwości zdrowotne ma zielona część pietruszki – natka?
Niezastąpiona jak natka pietruszki – co mogą zielone listki?
30 gramów natki pietruszki (około 30 gramów) zapewnia:
- 108% zalecanego dziennego spożycia witaminy A,
- 53% potrzebnej ilości witaminy C,
- 547% zalecanej dziennej dawki spożycia witaminy K,
- 11% kwasu foliowego,
- 4% potasu,
- dodatkowo zawiera magnez, miedź, fosfor, cynk, wapń.
Pietruszka działa silnie przeciwutleniająco (zawiera flawonoidy, karetonoidy i witaninm C). To istotne, bo dzięki temu przeciwdziała wolnym rodnikom, unieszkodliwiając je i tym samym chroniąc przed wieloma chorobami. Badania pokazują, że dieta bogata we flawonoidy pozwala znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, chorób serca i cukrzycy typu 2. Dodatkowo pietruszka jest bogatym źródłem beta karotenu i luteiny, których spożycie zmniejsza ryzyko nowotworu płuc.
Pietruszka dba także o odpowiednią krzepliwość krwi i zdrowie kości. Witamina K, którą zawiera, wpływa na zdrowie kości, wspierając budowę osteoblastów. Dodatkowo aktywuje niektóre białka, które zwiększają gęstość mineralną kości. To istotne, bo w ten sposób można zmniejszać ryzyko uszkodzeń, w tym złamań.
Pół szklanki ma tylko 11 kalorii, to bardzo mało. W zamian jednak natka pietruszki oferuje tak wiele, że warto ją spożywać na wiele sposobów i dodawać do wielu dań!
Na zdrowe oczy
Natka pietruszki jest bogata w kartenoidy, między innymi w luteinę, beta karoten, zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu. Mogą one zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, która częściej występuje wraz z wiekiem. Witamina A, zawarta w pietruszce, chroni rogówkę oka i spojówkę oka.
Na zdrowe serce
Obecność kwasu foliowego i innych witamin z grupy B ma korzystny wpływ na pracę serca. Badanie przeprowadzone na sporej populacji (38 000 osób) przyniosło wniosek, że większe spożycie witamin z grupy B zmniejsza ryzyko chorób serca aż o 38%.
Pietruszka i działanie antynowotworowe
Pietruszka zawiera związki o działaniu przeciwnowtworowym. Pozwala uniknąć stresu antyoksydacyjnego, który pojawia się wtedy, kiedy ilość wolnych rodników jest większa niż przeciwutleniaczy. Dzięki obecności flawonoidów i witaminie C pietruszka chroni przed rozwojem nowotworów, może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych ich typów o aż 30%! Tak fantastyczne wyniki mają związek również z podniesieniem ilości witaminy C (którą dostarcza pietruszka).
A także antybakteryjnie
Wykazano także, że pietruszka wykazuje znaczące działanie antybakteryjne wobec popularnej bakterii wywołującej infekcje –S. aureus.
Ponadto zastosowanie pietruszki może zapobiec rozwojowi wielu groźnych bakterii w żywności, takich, jak: Listeria i Salmonella.
Inne działanie
Natka pietruszki działa również:
- moczopędnie,
- pomaga w leczeniu kamicy nerkowej,
- łagodzi nerwobóle,
- chroni przed anemią (w 100 g jest 5 mg żelaza),
- korzystnie wpływa na cerę,
- żucie natki pietruszki neutralizuje brzydki zapach z ust.
2 komentarze
Bardzo lubię pietruszkę, jeszcze bardziej naciowa, ozdobną, a już rosół bez pietruszki nie smakuje wcale!
Ja mam raczej za niskie ciśnienie i nie znoszę smaku pietruszki, choć do zup często dodaję 🙂