Zioła zamiast soli – czy to ma sens?
Problem z solą jest taki, że spożywamy jej zdecydowanie za dużo, a wysokie spożycie znacznie podnosi ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi sercowo-naczyniowych, a także zawałów serca i otyłości. Ograniczanie spożycia soli ma korzystny wpływ również na ciśnienie krwi, normalizuje jej zbyt wysokie wartości. Ponadto sól powinny ograniczyć osoby mające kłopot z obrzękami, chorobami nerek.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 gramów. Sól jest potrzebna, ze względu na sód, który zawiera, ale w ograniczonej ilości, nadmiar soli – szkodzi. Niestety wszystkie dane wskazują, że przeciętna osoba dorosła w Polsce spożywa dziennie około 15 gramów soli, to trzykrotnie więcej niż zalecają normy. Czy jest na to sposób?
Warto sięgnąć po zioła zamiast soli. Na przykład te wymienione poniżej.
Zioła zamiast soli. A może warzywa?
Sól to najstarsza znana przyprawa. Świetny składnik poprawiający smak potraw, jak również konserwujący. Niestety jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym -sól znajduje się w pieczywie, wędlinach, serach, maśle i niemal w każdym produkcie przetworzonym, co sprawia, że spożycie soli jest znacznie wyższe niż zapotrzebowanie na nią. Dlatego warto dla zdrowia spróbować ją ograniczyć. Można to zrobić za pośrednictwem ziół.
Jak zatem zastąpić sól w daniach? Warto sięgnąć po następujące składniki:
- cebula – uważana za niezbędna w kuchni, dodatek w trakcie przyrządzania sosów, mięs, zup – dodaje smaku i wyrazu potrawom,
- czosnek – zastosowanie czosnku pozwala uzyskać bardziej zdecydowany skład i aromat potraw,
- papryka chili – podkreśla pikanterię potrawy,
- goździki – to bardzo aromatyczna przyprawa, kojarzona głównie z okresem zimowym, o wielu właściwościach zdrowotnych – przeczytaj więcej,
- imbir – to kolejna przyprawa, która sprawdzi się w kuchni i przy odrobinie wyrozumiałości pozwoli znacznie ograniczyć spożycie soli. Przeczytaj więcej.
- koper – idealny składnik poprawiający smak wieprzowiny, a także niezastąpiony w przypadku smażonych, ciężkostrawnych potraw, ułatwia ich trawienie,
- majeranek – znakomity do dań z roślin strączkowych i zup, ma delikatny aromat i smak
- pietruszka – może świetnie zastąpić sól, zwłaszcza w połączeniu z ziemniakami
- seler – nasiona mają ostry przenikliwy zapach i gorzki smak. Świetny do sosów, farszów i zapiekanek.
- cytryna i limonka – idealna do dań rybnych, może niemal w pełni zastąpić sól.
Jak jeszcze można zastąpić sól w potrawach? Macie jakieś pomysły? Swoje typy?
5 komentarzy
jak czasami czytam sład niektórych mieszanek ziołowych to na 1szym miejscy sól..! i w tym przypadku rozumiem nie dodawanie soli 🙂
To prawda. Sól to główny składnik mieszanek, kostek, itd.
Trzeba dodać, że sól uzależnia…i smakuje sama w sobie
Ja ostatnio powoli ograniczam sól. Nie lubię gwałtownych zmian, więc wiem, że zioła są w stanie bardzo złagodzić to ograniczenie. Rozważam też zrobienie gomasio.
U mnie soli właściwie nie ma na poczatku to było trudne, potrawy wydawały się niesmaczne ale już wszyscy sie przyzwyczaili i twierdzę, ze dopiero teraz czuję jak smakują dania.