Główne menu

Złote mleko – prosty sposób na odporność i szczupłą sylwetkę?

Złote mleko to niezwykły napój, który korzystnie wpływa na zdrowie. Wzmacnia, chroni przed przeziębieniami, a także poważniejszymi chorobami, poprawia trawienie, korzystnie wpływa na sen oraz nastrój. Niesie tyle korzyści, że naprawdę nie warto ich ignorować! Jak przygotować złote mleko i jak je pić? Przeczytaj i wypróbuj choćby dzisiaj!

Co to jest złote mleko?

Złote mleko to nic innego, jak napój przygotowany na bazie kurkumy, złotożółtej indyjskiej przyprawy, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Może być to herbata z kurkumy lub tradycyjny ajurwedyjski napój przygotowany na bazie mleka.

Niezależnie od dokonanego wyboru, otrzymuje się napój o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwwirusowych, antyseptycznych, przeciwgrzybicznych, przeciwpasożytniczych i przeciwbólowych. Najnowsze wyniki badań dowodzą, że codzienne zastosowanie kurkumy, pod postacią złotego mleka, pozwala uzyskać efekt przeciwcukrzycowy a nawet przeciwnowotworowy.

Jest o co zabiegać, prawda?

 

Złote mleko pomaga na wiele dolegliwości:

  • podnosi odporność,
  • skraca czas choroby,
  • usuwa nadmiar śluzu,
  • poprawia trawienie,
  • reguluje metabolizm i sprzyja kontroli wagi,
  • ułatwia detoks wątrobie,
  • reguluje poziom ciśnienia krwi,
  • wzmacnia skórę i pozwala pozbyć się wielu nawracających wysypek,
  • działa uspokajająco,
  • usuwa negatywne skutki stresu,
  • ułatwia zasypianie,
  • walczy z depresją.

Jak przygotować złote mleko?

Przepis jest bardzo prosty. Potrzeba:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki świeżej kurkumy
  • mleko kokosowe, jaglane, migdałowe lub owsiane.

Kurkumę rozprowadzamy w wodzie i podgrzewamy przez 5 minut, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy mikstura uzyska formę pasty, przekładamy do słoiczka i przechowujemy tak otrzymaną pastę zamkniętą w lodówce.

Pijemy każdego dnia złote mleko.  Napój ten przygotujemy, dodając łyżeczkę pasty z kurkumy do szklanki ciepłego mleka. W trakcie infekcji można pić co 3-4 godziny jedną szklankę, profilaktycznie – szklankę dziennie.

Dla poprawy smaku napój można doprawić miodem. By uzyskać napój rozgrzewający, można dodać cynamon i imbir. W mleku warto rozprowadzić także pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, który zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%.

Znacie przepis na mleko z kurkumą (golden milk)? Stosujecie?

    8 komentarzy

  • jotka

    O kurkumie słyszałam, stosuję do wielu potraw,a le o złotym mleku słyszę pierwszy raz…

  • mlodakk

    Nigdy nie słyszałam o takim mleku, kurkumę znam i używam ale złote mleko-pierwszy raz słyszę

  • Mozaika Rzeczywistośći

    Bardzo ciekawy wpis, a to złote mleko to jak na mnie szykowane, bo mam parę z dolegliwości na jakie pomaga.

    🙂 Tak się złożyło, że filmowcy wybierają moją okolicę na swoje działania.

    Też oglądam te najważniejsze mecze, bo jakbym miał oglądać nawet wybrane mecze Ekstraklasy czy innych lig to nie miałbym czasu na nic.

    Pozdrawiam!

  • napiecyku

    Dużo dobrego słyszałam o tym napoju, jeszcze go nie robiłam, przy przeziębieniu natomiast, pijemy przed snem mleko z łyżką masła i z miodem 🙂

  • Dorota

    Muszę to wypróbować! ☺️

  • Matka na Szczycie

    Ja właśnie wczoraj szukałam kurkumy w sklepie i nie znalazłam :/

  • L.B.

    Coraz więcej słyszę o kurkumie, ale jeszcze jej nie wypróbowałam i nie wiem, czy to zrobię.

  • Marta z Mikrożycie

    Wpadł mi ten przepis kiedyś w oko ale niestety nie zagłębiałam się w temat bardziej – a widzę, że warto. Wydaje mi się tylko, że to faktycznie musi być średnio smaczne…

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>