Główne menu

Złote mleko – prosty sposób na odporność i szczupłą sylwetkę?

Złote mleko to niezwykły napój, który korzystnie wpływa na zdrowie. Wzmacnia, chroni przed przeziębieniami, a także poważniejszymi chorobami, poprawia trawienie, korzystnie wpływa na sen oraz nastrój. Niesie tyle korzyści, że naprawdę nie warto ich ignorować! Jak przygotować złote mleko i jak je pić? Przeczytaj i wypróbuj choćby dzisiaj!

Co to jest złote mleko?

Złote mleko to nic innego, jak napój przygotowany na bazie kurkumy, złotożółtej indyjskiej przyprawy, uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Może być to herbata z kurkumy lub tradycyjny ajurwedyjski napój przygotowany na bazie mleka.

Niezależnie od dokonanego wyboru, otrzymuje się napój o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, przeciwwirusowych, antyseptycznych, przeciwgrzybicznych, przeciwpasożytniczych i przeciwbólowych. Najnowsze wyniki badań dowodzą, że codzienne zastosowanie kurkumy, pod postacią złotego mleka, pozwala uzyskać efekt przeciwcukrzycowy a nawet przeciwnowotworowy.

Jest o co zabiegać, prawda?

złote mleko

Złote mleko pomaga na wiele dolegliwości:

  • podnosi odporność,
  • skraca czas choroby,
  • usuwa nadmiar śluzu,
  • poprawia trawienie,
  • reguluje metabolizm i sprzyja kontroli wagi,
  • ułatwia detoks wątrobie,
  • reguluje poziom ciśnienia krwi,
  • wzmacnia skórę i pozwala pozbyć się wielu nawracających wysypek,
  • działa uspokajająco,
  • usuwa negatywne skutki stresu,
  • ułatwia zasypianie,
  • walczy z depresją.

Jak przygotować złote mleko?

Przepis jest bardzo prosty. Potrzeba:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki świeżej kurkumy
  • mleko kokosowe, jaglane, migdałowe lub owsiane.

Kurkumę rozprowadzamy w wodzie i podgrzewamy przez 5 minut, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Gdy mikstura uzyska formę pasty, przekładamy do słoiczka i przechowujemy tak otrzymaną pastę zamkniętą w lodówce.

Pijemy każdego dnia złote mleko.  Napój ten przygotujemy, dodając łyżeczkę pasty z kurkumy do szklanki ciepłego mleka. W trakcie infekcji można pić co 3-4 godziny jedną szklankę, profilaktycznie – szklankę dziennie.

Dla poprawy smaku napój można doprawić miodem. By uzyskać napój rozgrzewający, można dodać cynamon i imbir. W mleku warto rozprowadzić także pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, który zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%.

Znacie przepis na mleko z kurkumą (golden milk)? Stosujecie?

Zostaw komentarz

Możesz użyć HTML tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>