Zacznij chudnąć. Zmień podejście do jedzenia
Założenia dobrej diety są zawsze takie same. Niezależnie od wybranego jadłospisu: mówi się o zmianie podejścia do jedzenia. Kluczem do sukcesu jest uwolnienie się od zajadania stresów, niepohamowanego apetytu, kłopotów z powiedzeniem „nie” dla niezdrowych przekąsek.
Najważniejsza to jeść świadomie, myśląc o tym, co nakładamy na talerz i ile jemy.
Świadome jedzenie to dostarczanie wszystkich składników odżywczych pochodzących z różnych produktów. To również spożywanie przekąsek, deserów i słodyczy, jednak w rozsądny sposób.
Łatwo napisać, trudniej zrobić? Potrzebujesz praktycznej rady? Proszę bardzo.
Słuchaj sygnałów z organizmu
Organizm wysyła nam wiele sygnałów. Jeśli jemy dobre produkty spożywcze, wybieramy świadomie, nie mamy problemu z odżywianiem. Jemy po to, by żyć. Po prostu.
Jednak jeśli pozwolimy na uzależniające działanie: białego pieczywa, cukru, potraw mlecznych, szybko okazuje się, że otrzymujemy sprzeczne sygnały, a z czasem naturalne wskazówki o sytości przestają do nas trafiać. Czujemy ciągle głód, nie umiemy się najeść na dłużej niż dwie godziny.
Sposób? Drastyczny, ale zawsze skuteczny: odstawienie „używek”, powszechnie używanych za „bezpieczne” (produktów słodzonych białym cukrem, solonych). Następnie przetrwanie etapu „odstawienia”, któremu towarzyszą jak w głodzie narkotycznym: niepokój, stres i wyczerpanie. Gdy to się skończy, pojawia się upragniony spokój i można zapanować nad własnym ciałem: głodem i pragnieniem.
Nie jedz tego, co Ci szkodzi
Teoretycznie zasada jest prosta: czujesz się źle po jakimś posiłku, nie jedz go. Nie lubisz określonego dania? Zapomnij o nim. Jednak w praktyce postępujemy całkiem inaczej. Dlaczego?
Jedz wszystko, ale w odpowiedniej kolejności
Uwielbiasz pizzę, frytki, czekoladę? Świetnie, możesz zjeść wszystko, ale jeśli Twoje preferencje kulinarne są „niezdrowe”, wybieraj je na deser. Najadaj się czym innym.
Dlaczego? Bo zmieniając kolejność dań i traktując pewne posiłki jako deser, który jesz po kolacji/obiedzie, zjesz ich mniej, a to ma pozytywny wpływ na Twoje zdrowie i Twój wygląd.
Jedz wtedy, kiedy jesteś głody
Wielu z nas je, bo w ten sposób poprawia sobie humor, zajmuje ręce, walczy z nudą. Tymczasem najprostszy sposób to jeść, kiedy naprawdę jesteśmy głodni. Najlepiej o zbliżonych godzinach, co najmniej pięć razy w ciągu dnia.
Pamiętaj o śniadaniu
To jedna z najczęściej powtarzanych rad, a mimo to wiele osób nie bierze jej do siebie. Regularne jedzenie śniadań pozytywnie wpływa na samopoczucie. W ten sposób można zapewnić sobie energię na cały dzień, pozytywne nastawienie do obowiązków i wyzwań oraz zmniejszyć ryzyko otyłości.
Jednak śniadanie nie może być przypadkowe. Nie najlepszym pomysłem jest biały chleb, czekoladowe kulki, ze słodkim mlekiem. Słodkie i wysoko przetworzone śniadanie to wątpliwa inwestycja w zdrowie.
Posprzątaj swoją kuchnię i spiżarnię
Chcesz się zdrowo odżywiać? Bądź bezwzględna i usuń raz na zawsze z wszelkich szuflad, szafek, skrytek słodkie i słone przekąski. Zrób to raz a dobrze. W ich miejsce zaopatrz się w suszone owoce, nasiona, orzechy.
Czy to oznacza, że nie masz jeść czekolady, lodów, ciast? Ależ nie…ale jedz je w kawiarniach, u znajomych, na kawie z przyjaciółmi: nigdy sama, zawsze pomału i w skupieniu, rozkoszując się każdą łyżeczką.
Podziel się
Jeśli jesz, wyznacz sobie porcję, to, ile chcesz zjeść. Duża paczka chipsów szybciej zniknie, jeśli będziesz jeść bezpośrednio z worka. Zamiast tego przesyp wystarczającą ilość do miseczki i chrup. Gdy się skończy, podziękuj, a nie „podkradaj” dokładkę.
Przekąska czy uczta?
Dobrze rozróżnić przekąskę od delicji, czegoś co jemy dla przyjemności. Przekąska niech będzie dla ciebie posiłkiem, który pozwoli przetrwać do obiadu – tu sprawdzą się owoce, orzechy, dobrej jakości ser. Natomiast czekolada, delicje, ciasteczka nie powinny być przekąską, powinny być przysmakiem, czymś, co pozwoli się rozsmakować i poczuć przyjemność.
Zostaw komentarz